Moartea domnului Lăzărescu omagiat la a 50-a ediție a NYFF

Pentru cinematografia mondială, „noul val de film românesc” / the new romanian wave a fost marea revelație a deceniului trecut. Fără nici un „dar”, fără nici un „poate că totuși”. Criticii de film nu a avut nevoie decât de o mână de producții cinematografice românești pentru a se lansa într-o dezbatere, respectiv racordare a unui curent estic la cele mai înalte coordonate ale invenției fraților Lumière. Anul acesta, Festivalul de Film de la New York (NYFF), în cadrul programului 50 de ani de NYFF, omagiază cele mai importante titluri care i-au trecut pragul, din 1962 până în 2011. Filmul considerat în unanimitate vinovat de nașterea noului val românesc, Moartea domnului Lăzărescu, se bucură de două proiecții la New York, pe 31 august și 2 septembrie. Alături de filmul lui Cristi Puiu, au fost proiectate (vor fi proiectate): Taste of Cherry, de Abbas Kiarostami, My Own Private Idaho, de Gus Van Sant, Police, de Maurice Pialat, Nostalghia, de Andrei Tarkovski, The Last Metro, de François Truffaut, 2 or 3 Things I Know About Her, de Jean-Luc Godard, The Exterminating Angel, de Luis Buñuel, The White Ribbon, de Michael Haneke, Dogville, de Lars von Trier, Talk to Her, de Pedro Almodóvar ș.a. Asta doar pentru a realiza unde se plasează Cristi Puiu ca regizor.

The Death of Mr. Lazarescu is raw, melancholy and unflinching, but it is also lyrical, funny and, perhaps paradoxically, full of life. And though the wobbling camera and the use of unflattering available light create an atmosphere of tough, unadorned naturalism, the film is also, on closer inspection, a remarkably artful piece of work, with a strong, unpredictable story, rigorous camera work and powerfully understated performances.” —A.O. Scott, The New York Times

This sardonic, darkly humorous, compulsively vibrant feature seems so realistic and convincing, unfolding as though in real time, that it’s hard to believe it was acted.” —NYFF 43 program note

Programul 50 de ani de NYFF, care rulează încă din iulie 2012 și este programat să se încheie înainte de startul oficial al festivalului, se compune din 49 de titluri, câte unul pentru fiecare an de existență (1962 – 2011). Moartea domnului Lăzărescu reprezintă anul 2005 în cinematografie, la Festivalul de Film de la New York.

Festivalul de Film de la New York, unul dintre cele mai vechi festivaluri de film din lume, va avea loc între 28 septembrie – 14 octombrie 2012.

———————–

„Filmele pe care le fac eu… de fapt, eu nu fac nici cinema, nu fac nici filme… Sunt nişte produse audio-vizuale care se apropie mai degrabă de lumea reală, şi aici este o lungă discuţie, ce înseamnă asta, lumea reală.” – Cristi Puiu (din interviul acordat Gabrielei Fillipi pentru Film Menu)

în imagine, de la stânga la dreapta: Luminița Gheorghiu, Ion Fiscuteanu, Cristi Puiu, Monica Bârlădeanu, în timpul filmărilor.

Comentarii

comentarii

Scroll to top