Lars Von Trier face din nou regulile

Ce se întâmplă atunci când toată lumea este invitată să reinterpreteze unele dintre cele mai controversate capodopere ale timpului nostru? De unde venim? Ce suntem? Unde ne ducem? Gesamt pune întrebările, tu ești invitat să răspunzi. Gesamt se vrea a fi un proiect cinematografic colectiv, deschis oricui respectă regulile stabilite de însuși Lars Von Trier. Pentru a face parte din Gesamt, trebuie să îți găsești inspirația în cele șase lucrări atent selecționate de regizorul danez. După care pui mâna pe o cameră de filmat, încropești un material de cinci minute și îl trimiți lui Jenle Hallund, care va lua deciziile privind cine și ce va face parte din produsul final. Materialul poate fi needitat, editat, cu sunet, fără sunet, color, alb-negru, documentar, ficțiune, animație. În afara parametrilor stabiliți de Lars Von Trier și imaginația voastră nu există limite.

În germană, gesamt înseamnă „întreg”, „cumulativ”. În artă, conceptul de gesamt (gesamtkunstwerk) se poate traduce printr-o operă de artă ideală, o operă de artă universală sau o sinteză a artelor. Termenul de gesamtkunstwerk a fost folosit de compozitorul german Richard Wagner pentru a denumi acea operă de artă care înglobează, adună laolaltă cât mai multe forme de artă: poezie, artă vizuală, dans, arhitectură, operă ș.a. Filmul poate fi văzut ca un spațiu de acomodare a multor forme de artă. Prin folosirea ideii de gesamt într-un proiect cinematografic colectiv, conceptul este dus și mai departe, prin sugerarea că o operă de artă universală poate fi creată de mai mulți oameni. Proiectul Gesamt are potențialul de a ajunge, fără intermediari, la o varietate de indivizi, fie că sunt cosumatori sau creatori. Fie că seamănă sau nu cu Gaugain.

Cele șase lucrări (după care trebuie să vă ghidați conținutul materialului) alese de Lars Von Trier sunt:

1. Where Do We Come From? What Are We? Where Are We Going?, 1897, Paul Gaugain (foto 3).
2. Zeppelinfield, tribunele din Nürnberg, construite între 1934-37 de Albert Speer, arhitectul șef din timpul celui de-al Treilea Reich (foto 1 și 2, © Stadtarchiv Nürnberg).
3. Sonata in A major for Violin and Piano: 1 Allegreto leg moderato in 1886, compusă de César Franck, 1886.
4. Ulysses, 1922, de James Joyce (ultimul capitol).
5. The Father, 1887, de August Stridberg (actul al III-lea).
6. Choreography, un spectacol de Sammy Davis Jr., 1969.

Cele șase lucrări pot fi descărcate de pe pagina oficială a proiectului, www.gesamt.org. Data limită de trimitere (fie prin poștă, fie electronic) este 6 septembrie 2012. Filmul Gesamt va avea premiera pe 12 octombrie 2012, la Festivalul de Artă din Copenhaga.

Atenție: Filmul nu va fi regizat de Lars Von Trier, ci de Jenle Hallund, aleasă de Lars Von Trier să conducă proiectul Gesamt. Contribuția regizorului danez constă doar în concept și în cele șase „reguli”.

foto 4: Jenle Hallund, © Copenhagen Art Festival (CAF)
foto 5: Lars Von Trier, © Jan Buus

Comentarii

comentarii

Scroll to top