Who the fuck is James Patterson?

De curând, Forbes a publicat clasamentul anual al scriitorilor cu cele mai mari venituri. Sunt un incult şi jumătate. Nu am citit nici o carte a scriitorilor listaţi şi nu am auzit decât de patru din cei care ocupă primele cincisprezece poziţii. Oare voi avea timpul să recuperez această pierdere şi măsea de minte? După ce am făcut o scurtă inspecţie biografică a celui mai avut scriitor al anului, mi-am dat singur răspunsul: da, orice e cu putinţă. Omul ăsta, botezat James Patterson, are doar şapte cărţi în curs de apariţie până în februarie 2013. În anul 2011, a publicat doar paisprezece romane. În anul 2012, a publicat doar unsprezece romane. Din 1976, a publicat doar o sută două (102) romane. Şi bunul simţ ne sugerează că nu se va opri. Deţine şi un record Guiness pentru „most bestselling hardcover fiction titles by a single author (76)”. Iar ca să-şi spele păcatele săvârşite, în deplinătatea cunoştinţelor, pe pământul ăsta (doar nu suntem naivi să credem că el a scris, cu mânuţele şi minţişoara lui, toate cărţile publicate sub numele de James Patterson), şi-a tras şi o organizaţie care donează în jur de 1 milion de dolari pentru cei care găsesc modalităţi inventive de a împrăştia virusul cărţii şi al lecturii. Poftim. Din exemplul lui James Patterson, reiese că paşii înspre a deveni cel mai bogat scriitor sunt uşor de prins. Dar greu de urmat dacă ai citit măcar o dată cuvântul morală şi te-ai întrebat ce dracu’ o fi însemnând. Iată ce am dedus noi (după date reale):

1. Trebuie să fii bărbat sau să publici sub pseudonim masculin. Nici prin gând să-ţi treacă să fii femeie. Dacă, totuşi, ţii morţiş să fii scriitoare, trebuie să scrii pornoşaguri.
2. Trebuie să scrii exclusiv proză, exclusiv romane şi exclusiv thrillere. Dacă te-apuci de alte genuri vei sărăci.
3. Trebuie să scrii mult. Cel puţin cinci mii de pagini pe an.
4. Trebuie să scrii în engleză. Să nu mai decalezi vânzările cu traduceri în islandeză.
5. Trebuie să ai cetăţenie americană sau engleză. Pe principiul anterior.
6. Trebuie să scrii mediocru, cu multe linii de dialog. Criticii literari nu trebuie să scrie despre romanele tale. Risc de faimă proastă (=puţini bani).
7. Trebuie să dai naştere unui personaj-wanna-be James Bond, care să se numească Alex Cross sau Daniel X. Vei scoate bani în plus din ecranizări.
8. Trebuie să-ţi găseşti pe cineva care să scrie în locul tău. De preferabil, cineva care să zică că eşti un maestru al genului.
9. Trebuie să trăieşti în Palm Beach. Condiţiile mizere ale lumii nu te vor lăsa să scrii o sută de romane în treizeci de ani.
10. Trebuie să faci în aşa fel încât, atunci când se vorbeşte despre tine, să nu se spună cât de bună a fost cartea Kill Alex Cross, ci oh, câte volume s-au vândut din Kill Alex Cross!!!
(bonus) 11. Nu trebuie să citeşti niciodată necunoscuţi şi săraci ca Albert Cohen. S-ar putea, batem în lemn, să-i înţelegi şi să te laşi de scris.

Topul Forbes 2012 al scriitorilor cu cele mai mari venituri:

James Patterson: $94 million
Stephen King: $39 million
Janet Evanovich: $33 million
John Grisham: $26 million
Jeff Kinney, $25 million
Bill O’Reilly: $24 million
Nora Roberts: $23 million
Danielle Steel: $23 million
Suzanne Collins: $20 million
Dean Koontz: $19 million
JK Rowling: $17 million
George RR Martin: $15 million
Stephenie Meyer: $14 million
Ken Follett: $14 million
Rick Riordan: $13 million

(Numele îngroşate reprezintă cei patru autori de care, aminteam la început, am auzit. Restul, Dumnezeu cu mila.)

Comentarii

comentarii

Scroll to top