Palatul de hârtie

origamiOrigami este arta plierii hârtiei. Scopul: crearea unei reprezentări a unui obiect prin plierea simetrică a unei coli de hârtie, fără a folosi lipici sau foarfecă.

Sunt multe speculaţii legate de originea Origami. Unii o atribuie plierii hârtiei din China. Istoria japoneză a Origami a început în secolul al VI-lea, când călugării budişti au adus hârtia din China în Japonia. Primul Origami japonez datează din acea perioadă.

La început, plierea hârtiei a fost practicată doar de către reprezentanţii nobilimii deoarece hârtia era un material rar şi preţios. Dezvoltarea comerţului a contribuit la răspândirea hârtiei în întreaga ţară, iar Origami a devenit o artă accesibilă şi japonezilor obişnuiţi. Datorită specificului culturii japoneze, care promovează protejarea naturii, practicanţii economisesc până şi hârtia folosită în arta Origami, astfel rezultând impresionante modele miniaturale.

Formele tradiţionale de Origami sunt modele de cocori, broaşte, berze, baloane şi corăbii.

Şi în Germania şi Spania a existat o tradiţie a plierii hârtiei. În România, sunt destui de puţini cei care cunosc şi practică această artă. Dar, sâmbătă, 1 august 2009, Muzeul Naţional Cotroceni va fi gazda unei expoziţii inedite: Bogdan Ionescu, un artist de doar 11 ani, îşi va expune creaţiile Origami.

Prin această expoziţie, micul artist încearcă să prezinte copiilor arta plierii hârtiei ca o alternativă la jocurile pe calculator. Bogdan a deveni pasionat de Origami în 2003, când a primit cadou de Craciun două cărţi despre Origami. El a început să înveţe diagramele din cărţi, iar apoi a început să le creeze singur.

Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre Bogdan şi pasiunea lui pentru Origami, vizitaţi expoziţia Palatul de Hârtie şi blogul lui.

Comentarii

comentarii

Scroll to top