O renunțare înălțătoare

Intelligent Life dedică numărul pentru septembrie/octombrie fostului prim-balerin de la The Royal Ballet, Sergei Polunin. Din motive necunoscute, în ianuarie a.c., Sergei și-a anunțat demisia de la cea mai respectată instituție de balet din lume. The Royal Ballet a fost dispusă să-i accepte orice solicitare pentru a rămâne. Când vorbea despre Sergei, fosta directoare de la The Royal Ballet spunea că un astfel de balerin se naște o dată la treizeci de ani. Dar, la 23 de ani, balerinul Sergei Polunin a decis: pleacă de la The Royal Ballet.

Așadar, cine este acest răzvrătit fermecător, cu tatuaje James Dean și Heath Ledger, cu urme de autoflagelare pe piept și cu atitudine romantică de „fă-ți de lucru și du-te-n pizda mă-tii”? Scormonind mușuroaiele a trei capitale, Londra, Moscova și Kiev, Julie Kavanagh a dezvelit circuitele sociale ale lui Sergei Polunin, un ucrainean care, în adolescență, nu stătea prea mult pe gânduri dacă să te ia sau nu la bătaie. Dictatorul era el. Dar era și un măscărici, după cum își amintește. Școala, mai ales, era un circ unde făcea adesea pe clovnul.

Născut în 1989, în Kherson, un oraș din Sudul Ucrainei, Sergei și-a lăsat cu gura căscată antrenorii de gimnastică din copilărie, antrenorii de balet din adolescență și, la maturitate, board-ul școlii regale de balet din Londra, care, la doar 19 ani, l-a numit prim-balerin. Crescut într-o familie cu venituri precare, afectată de două divorțuri, Sergei adăpostește în trupul său sufletul unui lup domesticit. Deși manifestă o politețe șarmantă față de oameni, nu le-a fost niciodată apropiat. A avut o viață socială marginală, distantă, în care singura lui obsesie era propriul profesionalism.

Pe vremea când studia baletul în Kiev, mama sa a închiriat un apartament în care, timp de șase luni, nu au avut televizor și mașină de spălat. Sergei se îmbolnăvise de pneumonie, boală ce avea să-i amenințe moartea unui plămân. Mama sa, în disperare, apelase tocmai la un vraci (vraci pe care Sergei îl va căuta la prima sa vizită acasă; se împlineau 10 ani de când părăsise Kievul pentru Londra). Discutând cu un fost balerin ucrainean, mama lui Sergei va trimite câteva fotografii și înregistrări cu fiul său pe adresa The Royal Opera House. Peste câteva luni, va fi chemat la probe.

Astăzi, mama lui Sergei lăcrimează când se gândește că fiul său i-a păstrat în memorie doar „severitatea”. Când Julie Kavanagh a vizitat-o în apartamentul ei din suburbiile Kievului, și i-a arătat o fotografie cu Sergei pe iPhone-ul său, mama lui a sărutat ecranul. Galina Polunina urmărește cariera fiului ei pe Google. De când a plecat la Londra (2003), Sergei a împiedicat-o să asiste la spectacolele sale. Când avea nevoie de sprijin, Sergei își amintește că mama lui doar îl critica. La 15 ani, Sergei va înfrunta singur în Londra al doilea divorț al mamei. A plâns două zile și și-a jurat că de acum înainte nimic nu-l va mai răni.

După repetițiile de la The Royal Ballet, Sergei era doborât de oboseală. Chiar și în pauzele de masă, prefera să studieze cu obsesivitate mișcările marilor balerini. Adolescența îl va lăsa însă pradă drogurilor (ketamină) și nopților albe londoneze. Va lipsi din ce în ce mai mult de la repetiții, iar, când se va afișa, oboseala-i era o îmbrăcăminte neschimbată a ochilor. Își va face câteva tatuaje, pentru a-și încuraja un prieten în deschiderea unui salon de profil. În ciuda comportamentului său, pe care unii l-ar numi deviant și inadmisibil, nimeni nu s-a plâns de balerinul Sergei Polunin. Pe scenă continua să sclipească orbitor.

Și, totuși, vine o zi în care spui, mă fut, fără să mai întorci capul la ce lași în urmă.

În ziua în care Sergei a renunțat la cariera de la The Royal Ballet, acesta a performat ceea ce s-ar numi ultima repetiție la Visul unei nopți de vară. O avea ca parteneră pe Alina Cojocaru, și ea, prim-balerină la The Royal Ballet. Un detaliu trecut cu vederea de Julia Kavanagh de la Intelligent Life: înainte să ajungă la The Royal Ballet, Alina Cojocaru a studiat baletul în Kiev. La fel ca și Sergei Polunin.

Vă întrebați, poate, ce are de gând acum Sergei să (se) facă? Din propriile spuse, multimilionar.

Comentarii

comentarii

Scroll to top