Hemingway a avut o casă

O casă pe mica insulă Key West, nu departe de Cuba. Atracţia insulei – nu doar pentru că Hemingway a trăit aici opt ani (vorba vine, Hemingway a dormit mai mult pe pontoane), ci şi pentru că a rămas cea mai mare proprietate de pe KW. Pe bună dreptate, Hemingway a avut nevoie de mai mult de o cameră.

Ernest and Alzira - Fishing trip in Key West, with the gang. Picture taken by Waldo.

Hemingway şi Alzira Pierce la pescuit; fotografie de Waldo Pierce.

Circa-1964

Sursă foto: www.hemingwayhome.com; circa 1964.

Casa a fost construită în 1851 în stil colonial-spaniol de Asa Tift, arhitect şi căpitan de vapor. Asa Tift a avut 14 sclavi; ei au tăiat manual piatra cu care a fost construit acest palat canicular (tehnologia şi practica vremii). Hemingway a vizitat Key West în 1928 via Havana, la îndemnul lui John Dos Passos, expatriat şi aparţinător al „generaţiei pierdute”. S-a instalat cu soţie şi copii în 1931, după ce a cumpărat casa cu 8 000 de dolari (piscina pe care a comandat-o Hemingway a costat 20 000 de dolari; e uriaşă, mistică; singura piscină pe o rază de 160 de km). Pauline a redecorat camerele cu mobiliere din nuc circassian şi candelabre aduse din Paris.

052892pv-640x507

Ernest Hemingway împreună cu Patrick şi Gregory. Sursă foto: Library of Congress.

Detalii arhitecturale ale casei, christy transier

Detalii arhitecturale din interiorul casei. Fotografii de Chrisy Transier.

Aici a terminat de scris romanul despre Primul Război Mondial, parţial autobiografic, Adio, arme sau povestirile din Zăpezile de pe Kilimandjaro. În 1940, după ce divorţează de Pauline, Hemingway se stabileşte în Cuba, se căsătoreşte a treia oară (cu Martha Gellhorn) şi continuă să scrie şi să fumeze adoratele trabucuri. Până în 1961, anul morţii, va mai vizita periodic insula. Împrejurul casei cresc papaya, mimosa, lămâi spaniol, mandre, cireşe barbados, lalele africane, iasomie, caladium, plumbago, struguri de mare, urechi de elefant, hibiscus, nuferi şi încă pe-atâtea naţii de flori şi copaci.

052882pv-640x518

Sursă foto: Library of Congress.

Locatarii permanenţi ai casei lui Hemingway sunt pisicile polidactile, în număr de cincizeci. De regulă, labele din faţă ale pisicilor au cinci degete, iar cele din spate patru. Labele pisicilor polidactile au şase degete. Hemingway i-a dăruit unui căpitan o pisică albă, polidactilă, şi se crede că pisicile de pe Key West sunt purtătoare ale genei lui Snowball, aşa cum a numit-o H.

Cat-Pic-Hairy-Truman_731_600_100

O pisică polidactilă în casa lui Hemingway. Fotografie de Rob O’Neal.

Şi, fiindcă vorbim de influenţe spaniole, o să închei apoteotic cu o fotografie făcută de Robert Capa în Spania, 1937, în care Hemingway împarte o ţigară cu doi soldaţi republicani şi cu jurnalistul Herbert Matthews.

tumblr_myvld3msog1s7e5k5o1_1280

Pe Key West sunt acum 26 de grade.

Comentarii

comentarii

Scroll to top