Killing me softly…

Susan Boyle e un lemon cake.

Te uiţi cu jind la prăjitură. Maxilarele se încleştează, prin faţa ochilor îţi trec fulgerător cele mai cumplite scene din războaiele reale sau cinematografice, creierul face rapid calcule: consum caloric vs. aport. – Fiţi drăguţă, frişca de la tub sau…? – Maioneza e din comerţ sau…? – Dacă ştiam că-mi aduceţi cartofi congelaţi… Suntem foarte atenţi la ceea ce mâncăm. Obsesivi, mai nou. Dar la ceea ce absorbim de la TV?Televiziunea ucide. La propriu. Realizatorii şi producătorii din marile trusturi media încep să fie îngrijoraţi. Nu lansez aici o dezbatere. Văd rostul emisiunilor reality doar în măsura în care te învaţă să te fereşti de pericole, prostia şi lăcomia numărându-se printre ele.

Dar vă pot enumera, dincolo de depresia dnei.Boyle anticipată, poate, doar de melancolia vocii domniei sale născută în Scoţia rurală, cele puţin trei cazuri foarte cunoscute de suicid, morţi provocate de demenţa televiziunii:

– Paula Goodspeed, concurentă American Idol. A fost remarcată de Paula Abdul, membră a juriului, apoi umilită şi eliminată de ceilalţi evaluatori. Se sinucide cu o supradoză, într-o maşină parcată aproape de locuinţa Paulei Abdul.

– boxerul Najai Turpin, selectat pentru The Contender – premii: glorie şi 1 milion de dolari. Înainte de prima apariţie, se sinucide prin împuşcare, tot în maşină, după o ceartă cu prietena lui despre fiica lor, în vârstă de doi ani. Antrenorul său avea să declare că Turpin i-a spus, de mai multe ori, că nu crede că va rezista stresului din faţa camerelor TV.

– Simon Foster, participant la Wife Swap datorită unei relaţii “deschise” – deci foarte apreciată de producători – cu soţia lui, Jane, amândoi având parteneri extraconjugali. Imediat după emisiunea în care a apărut, presa engleză l-a pus la zid. Îşi pierde slujba, apoi soţia care îi ia şi pe cei doi copii. Rămâne şi fără casă. Cade în depresie şi se sinucide.

Există zeci de morţi mai puţin cunoscute provocate de “mărturisiri” declarate pe platouri TV – de cele mai multe ori secrete conjugale, trădări familiale şi profesionale. Şocuri. Atacuri bestiale împotriva cărora nu ai cum să te aperi. Nici măcar legal.  

Sunt sinucideri şi printre membri echipelor care produc aceste emisiuni – aşa, ca să existe şi un Dumnezeu al reality-ului! –  fără ca acest lucru să oprească filmările.

În rest, nu mai avem niciun Dumnezeu. Cel puţin nu unul cu releu.

Susan Boyle a intrat şi ea în spital după ce a pierdut finala Britain’s Got Talent. Deocamdată e în viaţă.

Comentarii

comentarii

Scroll to top