Angajat la stat

Va fi sau nu legea asta una a salarizării unice, habar n-am. Pot să mă îndoiesc că va fi așa, pentru că deja toată lumea încearcă să tragă cât mai mult de partea sa. Rău nu e, ca idee, sa-ți protejezi interesul.  Și sindicatele asta trebuie să facă. Dar cel puțin teoretic, ar trebui ca legiuitorul – adică statul – să reușească să aducă un echilibru.Cum poate însă statul să facă asta, atâta vreme cât cel puțin deocamdată salariul mediu din sistemul de stat e cu 20% mai mare decât cel mediu pe economie?…
Și, în condițiile astea, oare de ce se plânge statul că nu reușeste să-și țină oamenii? Dacă sunt mai bine plătiți ca la privat? Poate pentru că la stat, ca să ajungi în categoria celor bine plătiți, trebuie să te descurci.

Să te-nțelegi bine cu șeful și să-ți dea ore suplimentare cât pentru un an în doar o lună, sa reușești să iei toate sporurile posibile și imposibile. Și, din nou, va reuși statul să fie un atât de corect administrator încât să elimine toate sporurile aberante? Cum, dacă tot el, același administrator, a permis crearea lor? Cum, dacă același stat a permis pensii de sute de mii de lei lunar?

Ni se aduc acum ca argumente guvernările trecute și greșelile trecutului. Dar oare de ce sistemul privat nu și-a permis astfel de greșeli? Sau, daca și le-a permis, a făcut-o la o scară mult mai mică și a fost nevoit să le corecteze mult mai repede.

Comentarii

comentarii

Scroll to top