CORECTBooks, primul magazin de carte în format digital din România

Cât costă un Ipad? Începând de la 2.400 de RON.

Ce înseamnă un gadget de ultimă generaţie? Cool, afişare.

Philip Roth sau Eminescu? Perversa de la Târgu Ocna.

Pro: Internetul va fi peste tot.

Cu toate acestea, Sorin Roşca Stănescu, Directorul General al Virtual Bing Bang, cel care nu face niciodată afaceri proaste, cum au subliniat câţiva dintre vorbitori, a lansat ieri CORECTBooks, primul magazin de carte în format digital din România. De altfel, Sorin Roşca Stănescu şi-a anunţat intenţia de a miza pe corectitudine şi de a lansa: CORECTnews, CORECTgames, CORECTshop, CORECTfriends sau CORECTblog. Corect (surse: România liberă şi Pagina de media).

Targetul magazinului îl reprezintă: studenţii şi elevii (target restrâns, n.n.), românii din străinătate, localităţile fără biblioteci şi librării. În acelaşi timp, CORECTBooks doreşte să ofere şanse egale scriitorilor prin eliminarea eforturilor editurilor de a impune noi talente.

N.n.: dorinţa de a atrage tinerii scriitori să debuteze sau să te aleagă drept editor e o dorinţă nerealistă în acest moment. Poate deveni realitate peste 10 ani, după câteva mari nume impuse de către CORECTBooks pe piaţa literară. Dacă şi numai dacă platforma CORECTBooks va scoate şi ediţia print a cărţilor. Ceea ce credem că aceasta este una dintre intenţiile proiectului.

Dintre personalităţile invitate la lansare, Eugen Simion, care a declarat chiar de la început „sunt un partener, din păcate doar spiritual”, s-a arătat sceptic în privinţa morţii literaturii gânditoare: cum să citeşti Proust pe internet? Corect.

Domnul Valentin Nicolau a fost extrem de pragmatic atunci când a enumerat avantajele unui astfel de magazin: eliminarea din joc a tipografiilor şi distribuitorilor de carte, posibilitatea de a testa o carte înainte de ediţia Gutenberg, integrarea în proiect a marilor edituri (n.n.: sensibilă dorinţă).

Ce nu ştiaţi şi v-a fost ruşine să întrebaţi:

Un procent de 45-60% din preţul unei cărţi pleacă spre distribuitor.

Autorul câştigă între 3 şi 8% din preţul cărţii. În cazuri excepţionale se ajunge la 10%. CORECTBooks va oferi 10% autorului.

Câte titluri va conţine CORECTBooks? Domnul Sorin Roşca Stănescu: „8-10 mii de titluri. Atât are literatura română.” (n.n.: eliminarea din acest joc a autorilor străini presupune o miză pe un target cu studii medii şi un buget modest).

Puncte sensibile: cei mai buni şi mai vizibili scriitori români în viaţă „aparţin” editurilor Humanitas şi Polirom. Corect!

Ţinteşti un target tânăr cu scriitori clasici, prea puţin cunoscuţi sau care nu mai sunt în viaţă. Minus.Corect!

Tot domnul Sorin Roşca Stănescu şi-a anunţat intenţia ca portalul de carte electronică să devină şi o revistă, un sediu al discuţiilor criticilor, al interviurilor literare. Corect!

Până la funcţionarea cu toate pânzele sus, ceea ce, ne-a asigurat domnul Sorin Roşca Stănescu, se va întâmpla în câteva zile, în acest moment, puteţi doar face pre-comenzi, beneficiind de un avantaj de 25% din preţul obişnuit dar şi posibilitatea de a câştiga un Ipad. În acest stadiu, CORECTBooks aşteaptă din partea cititorilor impresii şi sugestii de îmbunătăţire a portalului.

Legendă foto, de la stânga la dreapta: George Ene, Director Dezvoltare Virtual Big Bang; Aura Christi; Acad. Eugen Simion; Sorin Roşca Stănescu, director general Virtual Big Bang; Nicolae Breban; Valentin Nicolau.

Comentarii

comentarii

Scroll to top