Decorul performativ

Plastilina © Teatrul National SibiuNu este fun-ul faldurilor, al pînzelor multicolore, al volănaşelor, sclipiciului şi simbolurilor vizuale.

Nu este fun-ul multului, folosit din plin în majoritatea spectacolelor româneşti ca un substitut pervers al inventivităţii.

Andu Dumitrescu e cel mai contemporan scenograf român, ataşat de simplitate şi eficienţă, de spaţii care poartă amprenta funcţionalităţii elementelor componente, de concepte care explorează principiul necesităţii imperioase, şi nu pe cel al stilizărilor inutile. Andu comprimă şi esenţializează, structurează decoruri performative, nu exhibitive, decoruri care nu se joacă pe ele însele, ci sînt asimilate organic ideii spectacolului. Decoruri de sinteză conceptuală, şi nu de expunere formală.

Andu Dumitrescu imaginează spaţii-lumi care devin matrice emblematice ale montării.

În Plastilină (Teatrul Naţional Radu Stanca, Sibiu), regia Vlad Massaci, scenograful creează un bloc cu două etaje, scorojit şi mizer, icon al universului din spectacol – lume la marginea lumii, care pare un fel de cavou pe verticală, cu multe, multe ferestre murdare. Blocul e carcasa sărăciei şi visurilor tîrîte în pumni şi palme, locul unde e atît de greu să crezi că ţi se mai poate întîmpla ceva.

În Forma lucrurilor (Teatrul ACT), regia Vlad Massaci, Andu Dumitrescu dă adîncime spaţiului prin dramaturgia video. Atmosfera şi specificitatea fiecărei locaţii sînt exprimate prin proiecţii care deschid spaţiul de joc, determinîndu-i inteligent transformarea rapidă, devenirea instantanee.

În Vremea dragostei, vremea morţii (Teatrul Naţional Radu Stanca, Sibiu), regia Radu Nica, scenograful găseşte pentru fiecare parte a spectacolului identitatea vizuală proprie, în formula proiecţiilor în crescendo, care alternează macarale, explozii şi fabrici cu scări rulante care curg obsesiv.

Stars High © Mihai MihalceaCea mai puternică imagine cu amprentă comunistă umană este cea creată de Andu Dumitrescu în performance-ul conceput de Mihai Mihalcea, Stars High in Amnesia’s Sky. Tovarăşul şi tovarăşa zîmbesc şi fac cu mîna de pe un vapor, în timp ce un puşti şi o puştoaică locuiesc, pe scenă, o inimă.

Andu Dumitrescu este cel mai hi-tech scenograf din România, unul dintre puţinii creatori performanţi de spaţialitate video.

Credit fotografic: Plastilina (© Teatrul National Sibiu), Stars High (© Mihai Mihalcea)

Comentarii

comentarii

Scroll to top