Când Sarkozy îl iubeşte pe Zapatero…

Zilele trecute, o caricatură publicată în presa franceză, îl arăta pe preşedintele iranian Ahmadinejad, rostindu-şi de la tribuna Conferinţei pentru drepturile omului, discursul său profund anti-israelian. De undeva de lângă el, Ségolène Royal, fosta contracandidată a preşedintelui francez Nicolas Sarkozy în alegerile pentru funcţia supremă, îi spunea liderului de la Teheran: “Vreţi să le cer scuze în numele dumneavoastră? Sunt maestră la aşa ceva…”.

Segolene Royal tocmai trezise o adevărată furtună în Franţa, după ce a cerut în numele ţării sale scuze Madridului pentru o presupusă frază jignitoare rostită de Sarkozy la adresa premierului spaniol José Luis Rodriguez Zapatero. Potrivit cotidianului Liberation, preşedintele ar fi spus, într-o întâlnire cu deputaţii, că Zapatero nu pare foarte inteligent… Preşedinţia a dezminţit informaţia, a sărit în apărarea lui Sarkozy şi Madridul, dar mărgica doamnei Royal o luase la vale. Era, de-altfel, o recidivă… Aflată recent, în Senegal, Ségolène Royal s-a scuzat tot pentru o declaraţie a preşedintelui, care ar fi spus că omul african şi-a ratat intrarea în istorie. La Dakar, scuzele au fost primite cu ropote de aplauze. La Madrid, ele au stârnit nedumerire şi disconfort. La Paris, colegul socialist al doamnei Royal, Jack Lang, le-a calificat drept “disproporţionate şi, mai ales, inadecvate”. ” Îmi vine să le spun prietenilor noştri spanioli: iertaţi-o!”, a spus Lang.

Foarte puţini au fost cei care nu s-au întrebat atunci în ce calitate vorbeşte doamna Royal. “A pierdut o bună ocazie să tacă”, ar fi spus fostul preşedinte Jacques Chirac. (Vă amintiţi? A spus-o despre România, când prin 2003, Bucureştiul a trecut cu arme şi bagaje în tabăra celor care sprijineau intervenţia militară americană în Irak.) Căci între Franţa lui Sarkozy şi Spania lui Zapatero nu există niciun punct de dezacord, declară ministrul de externe Bernard Kouchner într-un interviu pentru El Mundo. Kouchner a spus că preşedintele are o părere excelentă despre premierul spaniol, căruia nu i-a pus niciodată la îndoială inteligenţa. Zapatero este pe 27 şi 28 aprilie gazda unei vizite de stat a preşedintelui francez în Spania. Uitată fie, deci, polemica! Trăiască armonia! Să vă spun că există două personaje care-i vor eclipsa de tot pe politicieni la respectivul moment oficial: Carla Bruni, soţia preşedintelui francez şi Letizia Ortiz, soţia prinţului moştenitor al Spaniei. Autorităţile spaniole spun că abia au făcut faţă cererilor de acreditare din partea presei.

Comentarii

comentarii

Scroll to top