Doi ani de închisoare pentru Pussy Riot

Procesul Pussy Riot a generat o nouă dezbatere despre libertatea de expresie, locul Bisericii în societatea contemporană și independența justiției. Amnesty International declară că decizia de a condamna la închisoare membrele Pussy Riot este o lovitură puternică dată libertății de expresie în Rusia. Trei membre ale Pussy Riot, Maria Alekhina, Ekaterina Samutsevich și Nadezhda Tolokonnikova, au fost reținute pentru acte de „huliganism motivat de ură religioasă”, după ce au protestat în Catedrala Moscovei, cântând Virgin Mary, redeem us from Putin.

Amnesty International crede că acțiunea de protest a Pussy Riot este legitimă, iar procesul încheiat ieri, 17 august, este influențat politic. Cântecul Virgin Mary, reedem us from Putin critica dedicația și suportul unor reprezentanți ai Bisericii Ortodoxe rusești față de Vladimir Putin, precum şi rezultatul alegerilor prezidențiale din martie 2012, în urma cărora Putin a fost reales președinte al Rusiei. Autoritățile rusești au arestat membrele Pussy Riot în data de 15 martie 2012, iar procesul, început pe 30 iulie, s-a desfășurat la tribunalul Khamovnicheskii. Judecătorul a respins majoritatea solicitărilor apărării de a apela la martori.

În luna iunie, mai mult de 200 de figuri culturale ale Rusiei, scriitori, muzicieni și actori, printre alții, au semnat o scrisoare deschisă în sprijinirea Mariei Alekhina, Nadezhdei Tolokonnikova și Ekaterinei Samutsevich. Scrisoarea a strâns mai apoi peste 45 000 de semnături. De asemenea, tot în luna iunie, un grup de ortodocși a trimis o scrisoare Patriarhului Kirill, să intervină în cazul celor trei femei arestate. În luna august, un grup de avocați au publicat o scrisoare deschisă, în care subliniau că acțiunile celor trei femei nu pot fi calificate drept crimă (infracțiune), iar judecarea lor este o încălcare în sine a legii.

Cazul Pussy Riot a avut o largă acoperire și sprijin internațional, artiști precum Sting, Madonna, Yoko Ono sau Björk pronunțându-se împotriva procesului desfășurat de autoritățile rusești.

sursă foto: Amnesty International

Comentarii

comentarii

Scroll to top