Mic îndrumar de evitat turismul clasic în Sicilia

Explicaţie: Autorul acestor rînduri este în total dezacord cu definiţiile din DEX ale noţiunilor de vacanţă şi concediu, pe care le consideră incomplete şi triste. VACÁNȚĂ, vacanțe, s.f. 1. Perioadă de odihnă acordată elevilor și studenților la sfârșitul unui trimestru, semestru sau an de școală ori de studii. ♦ Concediu (acordat unui salariat). CONCÉDIU, concedii, s.n. Interval de timp determinat în care salariații sunt scutiți, în mod legal, de a veni la locul de muncă și a presta munca, primind pentru tot acest interval remunerația bănească cuvenită.

Înainte de a fi colonizată de turişti, Sicilia a fost dominată de fenicieni, de cartaginezi, de greci, de romani, de arabi, de normanzi, de germani, de francezi, de spanioli, de italienii lui Garibaldi şi, în cele din urmă, de mafioţi. Premierul actual, Silvio Berlusconi – îmi explică proprietarul unei pensiuni la care am stat – este din Palermo şi este un locotenent al Mafiei. Deci, bine aţi venit în La Famiglia!

Vă avertizez! E destul de dificil să întîlneşti un mafiot pe străzile din Sicilia. Mai ales dacă alegi să mergi la Taormina, locul preferat al milioanelor de turişti americani, englezi sau germani, toţi marcaţi cu abţibilduri de grup. Taormina este destinaţia favorită şi a ruşilor, care însă n-au în piept abţibilduri, ei grupîndu-se olfactiv, după mirosul de transpiraţie. Nu mă înţelegeţi greşit. Taormina, chiar şi aşa, invadată de turişti pe care n-ai vrea să-i întîlneşti, este un loc de văzut. Pentru Amfiteatru, construit în mod magnific de greci pe o colină, cu vedere la Marea Ionică şi muntele Etna. Dar şi pentru Corso Umberto, o stradă din vremea romanilor, pentru Duommo, catedrala din sec. XIII, pentru Palazzo Corvaja, construit în sec X, care a găzduit ulterior şi Parlamentul Sicilian. Şi pentru multe altele. Vă recomand însă doar cîteva ore de petrecut în Taormina. Aglomeraţia vă va obosi ca o zi normală de ne-vacanţă, iar restaurantele vă vor seca de bani. Dacă aveţi pofte greu de controlat, căutaţi Pasticceria lui Roberto, unde găsiţi cel mai bun desert sicilian. Scump, dar excelent.

Pentru a întîlni mafioţi, trebuie să părăsiţi Taormina. Închiriaţi o maşină. Alegeţi una mică, un Fiat Panda, spre exemplu, pentru că străzile din Sicilia n-au două sensuri de mers decît pe autostradă şi, arareori, pe drumurile naţionale. Când semnaţi actele pentru maşină trebuie să ştiţi că cei 6-7 euro pe zi în plus la asigurarea full casco vă vor scuti de multe neplăceri ulterioare. Greu de crezut că veţi reuşi să evitaţi un accident în Sicilia. Eu n-am reuşit. E bine să ştiţi că nu trebuie să mergeţi la Poliţie, ci doar să vă notaţi datele persoanei care conduce celălalt autoturism avariat şi să-i anunţaţi pe cei de la închirieri, care se vor ocupa de tot. Voi continuaţi să-i căutaţi pe mafioţi.

Mergeţi neapărat la Savoca. Satul ales de Coppola pentru turnarea filmului The Godfather e la doar 30 de minute de mers cu maşina din Taormina. Liniştea acestui sat este perfect compatibilă cu diferenţa specifică lipsă din definitiţia românească a concediului/vacanţei. Eu am ajuns acolo într-o sîmbătă şi am dat peste o nuntă într-o familie de mafioţi. Au fost paşnici şi m-au lăsat să fac poze de la vreo 200 de metri. La 5 minute de Savoca aveţi un alt sat de poveste, Casalvecchio Siculo. Deasupra Taorminei, la doar cîţiva km, se află Castelmola, una dintre cele mai frumoase aşezări din Sicilia, cu o panorama extraordinară. Nu rataţi cîrciuma cu patru etaje, Turissi Bar, decorată falic chiar şi la baie. Mai la sud-vest de Taormina recomand Francavilla di Sicilia, cu Cheile Alcantara, dar mai ales Castiglione di Sicilia, probabil cea mai autentică localitate a insulei. Un sfat: mîncaţi la restaurantul Sine Tempore din Castiglione şi n-o să regretaţi. Un alt loc în care nu întîlneşti mai mult de 10 turişti e Capo di Milazzo, în nordul insulei, locul cel mai apropiat de Insulele Eoliene. Marea a săpat aici în stânci o cadă naturală cu un diametru de circa 10 metri. De bronzat, o puteţi face şi pe plajele din Taormina, doar că 10 euro pentru un şezlong, la care se adaugă cei 3,5 euro cu telegondola care te duce la plajă, e parcă prea mult. Cu maşina vă puteţi, însă, deplasa cîţiva km mai la nord, la Sant’Alession Siculo, acolo unde e o plajă magnifică, fără şezlonguri şi fără prea mulţi turişti.

Sicilia e un land of choice.

Comentarii

comentarii

Scroll to top