Incredibila poveste a nesăbuitului J.Y.

Înota deja de aproape o jumătate de oră, dar prin ceaţa care se ridica de pe lac ţărmul părea să se îndepărteze. Era conştient că nu e decât o iluzie optică şi îşi înteţi ritmul, despicând apa rece şi murdară cu braţele din ce în ce mai obosite. Nu-i era teamă, deşi presimţea în gambe şi talpa piciorului drept primii cârcei. Nu-i mai era nici frig, pentru că trupul i se obişnuise cu temperatura apei. Trase aer în piept şi verifică adâncimea. Dadu repede de fund aşa că se
aruncă din nou cu putere înaninte şi din câteva mişcări atinse malul…

Bat câmpii!

De fapt, vreau să vă povestesc o istorie pe cât de adevărată pe atât de absurdă. S-a întâmplat pe 4 mai 2009 în Myanmar. Sau Burma. Sau Birmania.  John Yettaw, un autentic cetăţean al Americii profunde, a parcurs mii de kilometri pentru a duce la capăt o misiune primită de la Dumnezeu Însuşi: aceea de a o salva dintr-un complot terorist pe Doamna din Rangoon, celebra opozantă şi laureată Nobel pentru pace,  Aung San Suu Kyi.

Ultimele sute de metri până la casa acesteia de lângă lacul Inya le-a parcurs înot. A ajuns, iar Doamna l-a primit, în cele din urmă, în casa unde junta o plasase la domiciliu forţat: diabetic şi suferind de epilepsie, John Yettaw era epuizat. Aung San Suu Kyi mai avea de ispăşit trei săptămâni din pedeapsă, dar vizita lui Yattaw i-a adus 18 luni suplimentare de arest la domiciliu. Numai, pentru că iniţial era vorba de ani de închisoare.

Noul Don Quijote a fost condamnat la şapte ani de închisoare şi muncă forţată pentru vina de a fi încălcat o serie de legi privind securitatea “statului generalilor”. Bineînţeles că la Rangoon plouă zilele acestea cu deplângeri, condamnări, critici şi chiar ameninţări…

“Aventurier” şi “cretin” au fost epitetele cu care avocata  doamnei Suu Kyi l-a gratulat pe John Yettaw. Apărătorul său îl vede însă sincer şi pios. Pios, da… Yettaw are 54 de ani, locuieşte în Falcon (Missouri) şi este mormon. Adică aparţine Bisericii lui Isus Cristos al sfinţilor ultimelor zile, o religie austeră ce revendică 13 milioane de adepţi. Are patru soţii, iar una dintre ele recunoaşte că John nu e în toate minţile.

Judecaţi şi dumneavoastră! John Yettaw pare obsedat de Doamna din Rangoon. A mai căutat-o o dată pe 30 noiembrie 2008 şi i-a lăsat un exemplar din Cartea Mormonilor.  Dacă generalii nu-i vor arăta clemenţă lui Aung San Suu Kyi până în 2010, ea  nu va putea participa la alegerile naţionale. Din “trimisul lui Dumnezeu” Yettaw s-a transformat în “servitorul” juntei.

Regimul de la Rangoon, care a privat-o de libertate pe Aug San Suu Kyi timp de 14 ani, ar fi pe deplin reconfortat dacă celebra opozantă ar sta cât mai departe de alegători şi de urne.

Comentarii

comentarii

Scroll to top