Un Exil în plin trenSformers

trensformers-day-2Un senzo-cocktail ameţitor: dans, teatru şi arte vizuale

Pe 5 şi 6 decembrie, la ora 19:30, thechronicle.ro te invită la spectacolul „Exil în pământul uitării” ce va avea loc la Centrul Naţional al Dansului în Sala Rondă, un proiect interdisciplinar realizat cu ocazia Anului European dedicat creativităţii şi inovaţiei artistice. Spectacolul celebrează împlinirea a 65 de ani de la moartea scriitorului Barbu Fundoianu.

Proiectul, iniţiat şi condus de Andreea Tănăsescu, prezintă o succesiune de experimente sonore, vizuale şi coregrafice, pornind de la texte scrise de Barbu Fundoianu (Benjamin Fondane), scriitor, eseist, filosof român de origine ebraică, emigrat în Franţa la începutul secolului XX.

Femeie luminoasă…

Femeie luminoasă ca şesurile-n toamnă,
dă-mi gâtul tău, cuib moale cu paseri de azur,
dă-mi mânele, mai pure ca pietrele din râuri —
femeie cu gândirea ca un polen netrebnic
şi carnea ca oricare gândire mai zămoasă.

Femeie, pământ negru, te vreau şi te iubesc,
aş vrea să-l ar, să-l semăn, să-l secer şi să-l macin,
pământ proaspăt în care dormiră toţi ai mei,
pământ tânăr în care mi-i tânără chemarea,
pământul unde-n urmă vreau să adorm şi eu.

Şi vreau — în ciuda celui ce seamănă-n deşert
nisip şi foc, cu umbra la brâu şi soare-n ceafă —
grăuntelui lumină să-i dăruiesc şi apă;
aş vrea să-l ar, să-l seamăn, să-l secer şi să-l macin
şi-aş vrea s-adorm cu grâul cel bun la căpătâi,
pământ, matrice dată din ziua cea dintâi,
în care mă aşteaptă, ca-ntr-o oglindă, chipul.

B. Fundoianu
1917,  Volumul „Privelişti”

„Exil în pământul uitării”: un spectacol despre iubire, trădare şi neputinţă. Echipa proiectului interdisciplinar este formată din dansatori (Vanda Ştefănescu, Sanno Momo Peter, Andreea Tănăsescu, Valentin Stoica), actori (Alexandra Ioniţă, Richard Bovnoczky) şi păpuşarul Ana Crăciun.

trenSformers la Centrul Naţional al Dansului

trenSformers este un proiect de investigaţie şi intervenţie artistică pe trenuri şi în gări care îşi propune să descopere activ şi creativ diferenţele regionale provocând mecanismele percepţiei sociale.

Proiectul a funcţionat ca intervenţie spontană alături de călătorii ocazionali din trenurile accelerat şi personal. În urma experienţei active desfăşurate în vara acestui an, echipa trenSformers propune o serie de evenimente în perioada 6 – 12 decembrie la Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (sala Mediatecă). Timp de 6 zile, mediateca va funcţiona ca un laborator de reexplorare în cele două direcţii ale proiectului: diferenţele regionale (Cluj – Bucureşti) şi călătoria cu trenul. Pentru cei aflaţi între destinaţii, spaţiul va fi transformat în sală de aşteptare cu program permanent.

Pe parcursul celor şase zile, participanţii pot să contribuie cu o poveste din sau despre tren. De asemenea, vor avea loc: un performance colectiv “Tren lejer “, proiecţia filmului “Revelion 2008” şi un atelier de teatru pornind de la arhiva de poveşti din/despre tren. Invitaţi speciali: sociologul Puiu Lăţea şi antropologii Şerban Anghelescu şi Ana Chiriţoiu.

Rezervari se pot face la adresa de e-mail: rezervari@cndb.ro
Pentru detalii suplimentare: Cristina Clopot 0727 78 48 70

Comentarii

comentarii

Scroll to top