Radio România şi festivalul RadiRo expun pe terasa de la Kretzulescu fotografii care nu au mai fost văzute niciodată

Radio România scoate din arhivă înregistrări şi fotografii cu Dinu Lipatti, George Enescu, Ionel Perlea, Mihail Jora, Constantin Silvestri, Emanuel Elenescu ş.a., care nu au mai fost dezvăluite niciodată până acum. Vineri, 21 septembrie, 19:00, înainte de deschiderea oficială a festivalului, Librăria Kretzulescu vă aşteaptă la o introducere de festival. Este important să fiţi prezenţi astăzi la deschiderea expoziţiei, pentru că audiţiile şi fotografiile de arhivă din Patrimoniul Cultural Naţional vor fi amănunţite de Oltea Şerban-Pârâu, directorul artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio şi redactor-şef Radio România Cultural.

Între 23 şi 29 septembrie, la prima ediţie a Festivalului Internaţional al Orchestrelor Radio, RadiRo, publicul are oportunitatea unor întâlniri cu orchestre radio care au făcut deja înconjurul lumii pe calea undelor: RAI Torino, BBC, Radio France şi Orchestra Naţională Radio. Multe dintre aceste uriaşe figuri culturale s-au întâlnit şi pe scenă, şi în faţa obiectivului aparatului de fotografiat. Într-o fotografie de grup din seria care va fi expusă pe terasa Kretzulescu, apar împreună Dinu Lipatti, Mihail Jora, Alfred Alessandrescu, George Enescu, Constantin Silvestri şi George Enacovici. O altă imagine, din 1932, ni-i arată pe Regele Carol al II-lea şi pe Nicolae Iorga, prim-ministru al României, la inaugurarea unui studio al Radiodifuziunii.

Cei care au citit memorialistică din interbelic ştiu cât de importante deveneau, mai ales în serile zbuciumate ale istoriei, unul sau altul dintre concertele transmise la radio. Găsim în jurnalele personale ale vremii dirijori şi solişti admiraţi, concerte aşteptate ca momente de respiro, toate privite ca borne deosebite în existenţa cotidiană, demne de consemnat alături de principalele evenimente politice sau de notele intime ale scriitorilor.

Puteţi vizita expoziţia de fotografie de pe terasa Kretzulescu de pe 21 septembrie până la finalul festivalului RadiRo, pe 29 septembrie, iar vineri seara veţi putea câştiga o invitaţie la ultimul concert din festival, cu orchestra BBC pe scenă şi Dan Grigore solist.

Comentarii

comentarii

Scroll to top