Pierduţi în spaţiu

Comunicat de presă
Bucureşti, 3 februarie 2011

În ultimii 2 doi ani Centrul Naţional al Dansului Bucureşti (CNDB) şi-a continuat activitatea sub ameninţarea de a pierde spaţiul în care activează. Ne-am spus însă autoironic “Băi, efemerule!” şi am continuat proiectele de care v-aţi bucurat. Am teoretizat, de multe ori am deranjat, am performat şi n-am dansat cum şi cât v-aţi fi aşteptat. Am adus însă în faţa dumneavoastră spectacole şi discursuri noi, neaşezate încă în tradiţia practicilor artistice şi a receptării de la noi. Ne-am jucat prea mult uneori şi poate ne-am desprins de aşteptările multora dintre dumneavoastră. Ne-a fost necesar însă acest spaţiu-laborator, care să nu pună asupra artiştilor presiunea reuşitei cu orice preţ. V-am enervat, poate, şi v-am produs frustrări sau v-am făcut să reflectaţi alături de noi. Uneori însă v-aţi bucurat şi ne-aţi apreciat. Ne-aţi fost parteneri de dialog şi ne-aţi urmat în aventurile pe care vi le-am propus.

În 2011 inevitabilul se petrece însă. Teatrul Naţional Bucureşti intră în şantier pentru a avea o nouă faţă. Cu şase săli de spectacole! Dansul contemporan pierde unica sală şi rămâne în starea de şantier din care n-a ieşit niciodată. I se consolidează numai provizoratul şi precaritatea de care se bucură, în acord cu atenţia care i se oferă. Nimic nou.
Luna februarie este ultima în care CNDB activează în spaţiul actual din clădirea TNB. Urmează să ne pierdem în spaţiul mai mare al capitalei, într-o aventură cu multe necunoscute.
Până atunci vă invităm să fiţi alături de noi!

#####

9 februarie, ora 19.00
Preview
Cu/de: Manuel Pelmuş

Preview a fost desemnată cea mai importantă producţie a stagiunii 2006-2007” de către criticul austriac Helmut Ploebst, în revista de specialitate Ballettanz International:

“Cît despre Pelmuş, acesta a venit cu o piesă coregrafică jucată în mare parte în plin întuneric. “preview” se adresează în primul rînd ierarhiei simţurilor. Astăzi, în lumea dansului se vorbeşte mult, chiar şi protagoniştii conceptualismului vorbesc, despre vizibilitate. Pelmuş însă stinge lumina, iar urechea preia, ca instanţă ierarhică subordonată, funcţia ochiului. Se aude cum vocea unui tînăr descrie cu precizie cum se aşează pe fotoliul de pe scenă, pe care spectatorii apucaseră să-l vadă cînd au intrat în sală. Ne vorbeşte despre „pierderea” corpului, despre definiţii enciclopedice ale mişcării şi despre cum este citit spectacolul lui în Est şi Vest. Ne aflăm într-o cameră obscură a performance-ului, în care prezenţa este anunţată prin invizibilitate, în care dansul este transmis prin sunet. Pelmuş nu închide lumina doar asupra corpului, ci şi asupra scenei. Figura sa e pusă în scenă prin voce, iar prin sunete şi prin textul descriptiv activează ca închipuire acustică a acţiunii performative.”
“Concepte bucureştene” de Helmut Ploebst

Concept, coregrafie şi interpretare: Manuel Pelmuş
O producţie: Bandlien/Pelmuş
Co-producţie: Centre National de la Danse (Paris), CDU – Center for Drama Art Zagreb, Centrul Naţional al Dansului – Bucureşti, Theorem
Cu spijinul: Kanuti Gildi Saal (Tallin)

12 februarie, ora 19.00
Pretend we make you happy
De: Andreea Novac
Cu: Istvan Teglas, Alin State, Ştefan Lupu

13 februarie, ora 19.00
Ceea ce am convenit noi a fi hazard
Concept: Ion Dumitrescu

15 februarie, ora 19.00
Ich clown
De: Sorin Poamă şi Vera Ion
Cu: Sorin Poamă, Andrei Şerban, Alex Potocean, Ilinca Harnut, Iulia Verdeş, Vera Ion

17 şi 25 februarie, ora 19.00
Nesomn
De : Arcadie Rusu
Cu: Ioana Marchidan, Ramona Bărbulescu, Galina Bobeicu, Elisabeta Mihai, Ştefan Lupu, Arcadie Rusu

19 februarie, ora 19.00
19 februarie
Concept: Cosmin Manolescu
Cu: Adina Dragu, Alexandra Cucu, Alexandra Georgescu, Alexandra Poenaru, Alina Ghița, Ana Maria Mavru, Andreea David, Andreea Sirbulescu, Angelika Herta, Bogdan Draganescu, Catrinel Catana, Delia Vlasceanu, Dragoș Samoil, Florentina Tanase, Ioana Hudița, Irina Alexa-Banea, Irina Marinescu, Iulia Pop, Iulia Sima, Mihai Dragomir, Mihai Țuțu, Mircea Popa, Mirela Cercel, Molnia Efremov, Monica Gavriluța, Oana Aioanei, Otilia Lefter, Sabrina Ștefan, Sebastian Ciocan, Simona Bidigae, Valentina Chirița

20 februarie, ora 19.00
Iluzionistele
De: Mădălina Dan
Cu: Maria Baroncea, Carmen Coţofană, Mihaela Dancs, Mădălina Dan

23 februarie, ora 19.00
Stage Psychosis
De/cu : Carmen Coţofană
&
I.C. [progressive work]
De/cu: Paul Dunca

26 februarie, ora 20.00
Sâmbăta Sonoră
Michal Rataj (CZ), on radio art and broadcasting

######

CNDB este singura instituţie publică de cultură din România, creată cu scopul de a susţine, dezvoltă şi promova dansul contemporan. Statutul său de instituţie de spectacole, dar şi de finanţator al coregrafiei contemporane face din CNDB o instituţie singulară şi vitală pentru dezvoltarea culturii coregrafice din România.

Comentarii

comentarii

Scroll to top