Hajj – călătorie în inima Islamului

British Museum a dat drumul unei expoziţii orientale, Hajj – călătorie în inima Islamului, centrată în jurul semnificaţiilor pelerinajului către Mecca, în crediţa musulmană. Expoziţia va examina, mai ales, cum această călătorie spirituală a evoluat de-a lungul istoriei, precum şi impactul pe care l-a avut conceptul pelerinajului în întreaga lume. În Coran stă însemnat că este o datorie sacră a fiecărui musulman de a face, cel puţin o dată în viaţa, călătoria către Mecca. Acest pelerinaj are loc în ultima lună a anului islamic, Dhu’l Hijja, special dedicată acestui moment.

În inima altarului de la Mecca, sta asezată construcţia în formă de cub, despre care musulmanii cred că a fost clădită de Avraam şi fiul său Ismail.

Oraşul Mecca este centrul spiritual al musulmanilor, pentru că aici se consideră că Mohamed a avut primele revelaţii, la începutul secolului al VII-lea. Ritualurile proprii ceremoniei Hajj au rămas neschimbate până în ziua de azi, şi continuă să aibă o forţă religioasă extrem de puternică printre musulmanii de pretutindeni. Expoziţia dedicată acestei călătorii iniţiatice, din punct de vedere spiritual, oferă înspre expunere materiale arheologice, manuscrise, textile, fotografii istorice şi artă contemporană.

Expoziţia Hajj – călătorie în inima Islamului, organizată în parteneriat cu King Abdulaziz Public Library, din Arabia Saudită, încheie un fel de trilogie lansată de British Museum, care a avut ca subiect – călătoriile spirituale.

Expoziţia este deschisă până în 15 aprilie 2012.

foto © British Museum

Comentarii

comentarii

Scroll to top