Prometeu dezlănțuit (1)

Conspiră universul la realizarea visurilor noastre?

Jules Verne a visat în timpul ultimei jumătăți a secolului 19 la tehnologii precum aerul condiționat, automobilele, televiziunea și chiar și internetul, conform unor interpretări ale nuvelei sale mai puțin cunoscute “Paris in secolul 20”.

Mary Wollstonecraft Shelley a scris la inceputului secolului 19 “Frankenstein; sau Prometeul modern”, în care un om de știință, Dr. Victor Frankenstein, descoperă metoda de a crea viață si creează o ființă asemănătoare omului.

George Church, un profesor de inginerie genetica de la Scoala de Medicină din Harvard, a anunțat in martie anul acesta “construirea” moleculă cu moleculă a unui ribozom sintetic, perfect funcțional. Ribozomul este un organism intracelular format din ARN și proteine, care sintetizează proteinele necesare vieții.

Cu toate acestea înca nu se poate vorbi despre crearea de viață artificială deoarece ribozomul a fost în fapt parțial reconstruit, în sensul că cercetătorii au folosit proteine obținute din degradarea ribozomilor bacteriei E. coli și numai ARNul a fost sintetizat artificial. Chiar și așa realizarea acestui ribozom sintetic este un pas important în domeniul biologiei sintetice catre crearea de viață artificială.

În 2008 a fost sintetizat din compuși chimici cel mai lung genom artificial, al unei bacterii, format din 2 x 582.970 de nucleotide. Pentru comparație, genomul uman (23 de cromozomi) este estimat ca având aproximativ 2 x 3 miliarde de nucleotide.

Crearea de forme de viață cu totul noi, care nu au evoluat în natura, este numai o problemă de timp iar complexitatea acestora va depinde probabil numai de intenția creatorilor.

Noi probleme etice se vor naște și societatea va trebui să le rezolve. Posibilitatea conștiinței de sine intr-o ființă creată artificial, poate cu trăsături fizice foarte diferite de șablonul uman, animale de companie cu trăsături umane, roboți biologici, vor cere redefinirea ființei (umane), reanalizarea graniței intre uman si animal.

Dacă educația ne spune că haina nu îl face pe om, atunci fenotipul îl face pe om?

Mă face să mă intreb…

Comentarii

comentarii

Scroll to top