„Eu n-o să mor odată cu mine”. Bărbatul din Muscel, jocul de limbaj și Wittgenstein

În Tractatus logico-philosophicus, raportul dintre gândire şi limbaj apare ca fiind unul de limitare reciprocă: „limitele limbajului meu semnifică limitele lumii mele”. Diferenţa pe care Wittgenstein o găseşte între a spune (limbaj) şi a arăta (gândire) este hotărâtoare: „ceea ce poate fi arătat nu poate fi spus”. Problema cardinală a filosofiei apare atunci când se încearcă, prin intermediul limbajului exprimarea inexprimabilului, adică exprimarea a ceea ce nu poate fi spus, ci doar arătat.

În scrierile sale ulterioare, Wittgenstein se preocupă esenţialmente de „logica utilizării limbajului”, unde însăşi utilizarea conferă înţeles semnelor necesare gândirii. În „Cercetări filosofice”, Wittgenstein dă exemplul regelui din jocul de şah: în momentul în care spunem „acesta este regele din şah”, nu explicăm implicit şi modalitatea de utilizare a acestei figuri. Din această exemplificare rezultă că, dacă jucarea unei partide de şah constă în operarea unor figuri după reguli prestabilite, la fel şi actualizarea limbajului ca „joc de limbaj” se operează prin cuvinte şi propoziţii, iar jocul, spune Wittgenstein, se învaţă „privind la alţii cum în joacă”.

Nonsensul filosofic apare atunci când un cuvânt nu este folosit în jocul de limbaj potrivit (nebunia, după Wittgenstein, se bazează pe amestecul de jocuri de limbaj).

Am urmărit pe YouTube o înregistrare făcută de o televiziune din Muscel, cu un individ de vreo 30+ de ani, în care definiția nebuniei dată de Wittgenstein este confirmată (în caz că se îndoia cineva de cea mai lucidă minte care a existat vreodată). Mai departe, pentru decența față de intervievat, voi transcrie întrebările care i s-au pus și răspunsurile date. Ceea ce veți citi va fi halucinant și alarmant. Cei care se joacă amproasta cu cuvintele să știe la ce se înhamă. Într-o zi, destinația minții lor va fi asta:

Reporter: Tu de unde vii, ce naționalitate ai?
Intervievat: Ce naționalitate? Eu sunt născut român, arab, indian (neinteligibil), român.

Reporter: De unde vine chestia asta?
Intervievat: Pentru că am cercetat multe filme. Am cercetat mulți păgâni și după filme traduc toate filmele. Deci cercetez toți păgânii. Știu să mă bat cu toți țiganii, cu toți păgânii. Eu m-am mai bătut. Îmi zice, să trăiești, șefule, domnule comandant.

Reporter: Am înțeles că ai făcut karate și vrei să te răzbuni pe-aici prin oraș. Pe cine?
Intervievat: Aici-șa nu vreau să mă răzbun. Aici-șa vreau să mă răzbun pentru părinții mei. Nu pentru fapte… Aici-șa eu plâng cu lacrimi. Zi de zi plâng… cu lacrimă… pentru părinții mei.

Reporter: Și cu ninja cum e?
Intervievat: Majestate-ninja. Ăla era ninja-majestate.

Reporter: Și tu acuma ce te consideri? Ce, ce ești?
Intervievat: Acuma ce mă consider… Pentru că la 9 ani am construit o biserică fără să-mi arate nimenea, am făcut un dar lui Dumnezeu, și d-aia îl urăsc pe Dumnezeu, că mi-a stricat multe Dumnezeu. Dup-aia am deschis eu surprizele-surprizele. Deci una, voi merge eu în fața altarului să vă spun și să calc jurământul cine a deschis surprizele-surprizele.

Reporter: Așa și… Spune-ne acuma de ce crezi că tineretul ăsta moare odată cu tine?
Intervievat: Pentru că eu n-o să mor odată cu mine, fiindcă eu nu pot să mor odată cu tineretul. Unu, pentru că am scris tot pe caiet și vă arat și caietul ce-am scris, ca să nu mă mai omoare Dumnezeu, ca să nu mă mai omoare nimenea. Una la mână, când sunt beat, îmi dau seama cine vrea să mă omoare, cine vrea să mă taie, și a doua zice că ăsta e Dumnezeu, că io vă mențin pe toți. Și a treia, n-ai cum să mă omori, că cineva din îngeri știe să mă construiască la perfecție. Maica Domnului poate să mă mai construiască, că Maica Domnului m-a mai scăpat de la înec. Deci eu… deci eu nu pot să înot la apă. Cel mai mult în greutate, adică… nu pot să înot. Adică aș vrea să învăț la înot, dar mă scufund foarte repede… la înot. Deci cu înotul e foarte greu de mine. Pentru că sunt cel mai puternic om din lume. Deci Dumnezeu și-a pierdut puterile. Deci eu am sabia magică. Orice-ai fi…

Reporter: Ce, ce faci cu sabia asta magică?
Intervievat: Pentru că… pentru că Dumnezeu m-a bătut, Dumnezeu mi-a dat două palme, și cu sabia asta magică aveam să mă răzbun pe Dumnezeu, și am zis, l-am iertat de atâtea ori, și mi-a dat greș. Dumnezeu.

Reporter: Am înțeles că vrei să devii actor acuma. Ca pentru ce?
Intervievat: Pentru că indienii s-au luptat mult pentru mine și pe Dumnezeu l-au orsit indienii. Adică l-a bătut mai mulți karatiști pe Dumnezeu. Una, l-am bătut în discotecă pe Dumnezeu, era foarte blând, mi-a dat… Îl cunosc bine pe Dumnezeu… Când a venit în discotecă, și Dumnezeu era blând cu mine. De…

Reporter: În ce filme vrei să joci tu? Ce vrei să faci?
Intervievat: Vreau să joc numai în filmele indiene, că indienii s-au luptat cel mai mult pentru mine. Deci… Și să vă mai spun și altceva…

Reporter: Vrei să fii și regizor am înțeles…
Intervievat: Da, și regizor. Adică… Eu construiesc filmele și mai vând și din filme.

Reporter: Și cui vrei să le vinzi tu?
Intervievat: La d-ăștia care sunt actori. Ca să… Dar nu-mi bat joc de bani. Mai ajut câte un amărât care e pe stradă, dar îi spun să nu fumeze, și una la mână, eu știu să și mă vindec la plămâni. Deci…

Reporter: Cum?
Intervievat: Pentru că… pot să-mi distrug și viața. Adică eu, când sunt beat, curăț tot, deci dau și tutunul ăsta când sunt beat, dau și fierea, mă curăț tot la plămân și la inimă, cu cafea, cu lichior… Și știu și… Și fac alte medicamente. Deci eu nu mă iau după Dumnezeu, să fac medicamentele ce le face Dumnezeu. Deci știu și eu să plantez alte… Să fac fragi din mure, strugure de soi, de ananas, ananas… Și fel și fel și etc.

Reporter: Mai ai ceva de spus acuma, mai…?
Intervievat: Da, mai am o rugăminte la dumneavoastră… Aș mai vrea să învăț și limbile străine…

Reporter: Pentru ce, ce vrei să faci cu ele?
Intervievat: Ca să cercetez, să văd câți păgâni sunt… Că când va fi ziua judecăților, să judec eu cu Isus Hristos, să vedem care sunt păgânii și care va rămâne la dreapta și care la stânga.

Reporter: Atâta?
Intervievat: Atât.

în imagine: desen de Wittgenstein din Philosophical Investigations.

Comentarii

comentarii

Scroll to top