Pentru o clasă de mijloc puternică. O clasă a studenţilor de mijloc puternică.

New PictureSunt marmorean de sceptic că un singur student ori cercetător român prin cele străinătăţuri are vreun motiv bine întemeiat pentru a se întoarce în România: nici o universitate particulară sau de stat, nici un institut de cercetări nu i-ar putea asigura condiţiile (binemeritate, de altfel) de cocon (şi anume: fonduri pentru cercetare, un trai confortabil, bani pentru cărţi etc..).

În acest context, Liga Studenţilor Români din Străinătate lansează concursul „Premiile LSRS pentru Excelenţă Academică în Străinătate”, vizînd recunoașterea și promovarea meritelor studenților români cu rezultate remarcabile în anul academic 2008-2009. O iniţiativă meritorie!

Cu gîndul la frumuseţea discursului (şi nu numai a discursului!) Aurorei Simionescu (tînăra cercetătoare care a mai scos cîteva pete de pe materia lipsă din univers este doctorand la Institutul ,,Max-Planck for Extraterrestrial Physics’’, Garching, Germania) la decernarea premiului de la Zece pentru România, discurs emanînd o siguranţă de sine remarcabilă pentru cei doar 26 de ani ai săi, mă tem că aceste premii nu reprezintă decît o promovare şi recunoaştere a celor care îşi vor alege o carieră profesională în afara ţării. Nicidecum şi un pas pentru încurajarea valorilor de a se manifesta în propria lor ţară.

De asemenea, accentul dulce-străinez al domnişoarei Aurora Simionescu mă face să cred că şi acest eveniment reprezintă doar o caldă îmbrăţişare de departe a părintelui (stat) sărac şi neputincios. Şi ce să faci cu o îmbrăţişare?

Post scriptum cu rol de deturnare a discursului articolului şi pentru sprijinirea titlului acestuia: cum un stat are nevoie, în afară de excelenţe, de o clasă de mijloc puternică, ce ne facem cu clasa studenţilor de la mijloc? Facem şi pentru ei un premiu de excelenţă care să omagieze nota 8? Sau mai bine să le creăm locuri de muncă? Facem ceva cu impozitele plătite de IMM-uri?

Premiile Studentul Anului în Europa, Studentul Anului în America de Nord şi Marele Premiu – Cel Mai Bun Student Român din Străinătate vor fi acordate în cadrul Galei Studenților Români din Străinătate 2010 (ediția I) din 6 ianuarie, la Marriott Grand Hotel, începând cu ora 18.

Concursul se adresează tuturor studenţilor români din străinătate, indiferent de anul de studiu (inclusiv absolvenţi din 2009) sau de universitate. Tinerii interesaţi se pot înscrie până la data de   1 ianuarie 2010, prin trimiterea unui CV şi date relevante privind rezultatele academice pe adresa: gala@lsrs.ro.

Comentarii

comentarii

Scroll to top