Rămâne cum am stabilit…

S-a încheiat la Habarovsk, în Extremul Orient rus, summit-ul UE-Rusia. Încă o reuniune bifată, pentru că, practic,  niciuna dintre multele probleme de pe agendă, toate cu miză, nu a fost rezolvată. Participanţii nu au făcut decât să se ţină bine pe poziţii, ca să-şi rostească încă o dată, răspicat, părerile divergente: despre Carta energiei, despre sensibila chestiune a gazelor ruseşti care tranzitează Ucraina  spre Europa, despre Parteneriatul Estic la UE, despre comerţul bilateral, despre Georgia, securitate,  etc. etc.

Au fost de acord cu o singură chestiune: Rusia consideră UE un partener strategic şi viceversa. La capitolul “gaz natural”, preşedintele rus Dmitri Medvedev nu a exclus un nou război al gazului ruso-ucrainean, dar nu din vina Moscovei ci a Kiev-ului. “Avem îndoieli că Ucraina va fi capabilă să plătească pentru gazul rusesc”, a spus el. “Rusia nu poate da nicio garanţie că nu va mai avea loc o criză. La ce bun? Cel care plăteşte dă garanţiile!”, a spus Medvedev.

Rămâne, deci, cum am stabilit…

Între timp, Moscova caută sprijinul Uniunii şi parteneri pentru South Streem, conducta care vrea să şunteze Ucraina, dar şi multiubitul, la Bucureşti, proiect Nabucco. Pentru a constata încă o dată că nu se înţeleg cu Moscova, preşedintele CE, Manuel Barroso, şeful diplomaţiei europene, Javier Solana şi preşedintele Cehiei, Vaclav Klaus au zburat până la frontiera cu China.

De ce atât de departe?

“Ei trebuie să aprecieze măreţia Rusiei”, le-a spus Medvedev unor studenţi. De la Moscova la Habarovsk sunt peste opt mii de kilometri şi şapte fusuri orare… Cotidianul de business Kommersant crede  însă că geografia ultimelor întâlniri cu Uniunea, organizate de Rusia, reflectă, simbolic, distanţa dintre poziţiile celor două părţi.

Poate că Rusia are şi un alt mesaj: acela că dacă Europa o va dezamăgi, China este “după colţ”, imediat peste graniţă.

Comentarii

comentarii

Scroll to top