Mă gândeam în weekend…

  
…că oricât de mulţi bani aş avea şi oricât de snoabă aş fi nu mi-aş cumpăra niciodată un Hirst. Niciodată nu mi-aş pune în casă, de exemplu, mulajul unei vaci eviscerate, cu organele amestecate cu bancnote irakiene sau un rechin tăiat în două şi scufundat în formol, chit că se numesc “Promisiune de bani” ori “Moartea explicată” şi sunt celebre… Dar alţii cumpără şi au făcut din Damien Hirst, un britanic de 43 de ani, cel mai scump artist în viaţă. Anul trecut, în septembrie, la o licitaţie organizată la Londra de Sotheby’s, artistul a câştigat în două zile nu mai puţin de 140 de milioane de euro. Un mare amator de Hirst este miliardarul ucrainean Viktor Pinciuk, proprietar de galerie la Kiev.

Nu întâmplător, deci, britanicul a ales capitala Ucrainei şi galeria lui Pinciuk pentru prima sa mare retrospectivă, botezată Recviem. “Ador estetica sa şi felul său de a gândi. Este un geniu. Mi se pare extrem de interesant modul în care abordează aspecte esenţiale cum ar fi moartea, viaţa, binele, răul şi relaţia cu Dumnezeu”, afrima Viktor Pinciuk, la inagurarea expoziţiei.

“Nu mi-aş atârna niciodată aşa ceva pe perete. Nu transmite nimic pozitiv. Dimpotrivă, totul mi se pare deprimant”, declara un vizitator. Altul a folosit cuvântul “şocant”… Genial sau deprimant, neobişnuit sau şocant – lumea s-a îmbulzit să vadă retrospectiva Hirst.

Este acolo şi “Purgatoriul”, un fel de disc din raze de oţel aurit, în vârful cărora sunt înfipte mucuri de ţigară, sunt şi tot felul de fluturi şi un ponei cufundat în formol şi transformat în unicorn. Se numeşte “Visul” şi s-a vândut cu aproape 3 milioane de euro la licitaţia de la Sotheby’s.

Lipseşte însă faimosul craniu cu 8.601 de diamante, intitulat “Din dragoste de Dumnezeu”, cumpărat de un iubitor de Hirst, în 2007, cu 74 milioane de euro.

Comentarii

comentarii

Scroll to top