Intrarea României și Bulgariei în Uniunea Europeană văzută de presa franceză

10807138_371607836340489_777895016_n

Vineri, 29 septembrie: „Începând cu 1 ianuarie, Europa nu va mai fi compusă din 25 de state, ci din 27, cu cele două țări ce-i vor permite Uniunii Europene să ajungă până la Marea Neagră. Care sunt mizele acestei duble aderări? Cum să se integreze aceste țări care nu par să dea toate garanțiile, numai dacă ne gândim la drepturile omului sau la lupta împotriva corupției? Ce pot oferi Bulgaria și România într-un context internațional dificil? Vom afla toate acestea imediat, dar tocmai am aflat că execuția lui Saddam Hussein este iminentă. Fostul dictator a epuizat, se pare, toate recursurile. Numai grațierea Președintelui Republicii Irak ar putea evita spânzurătoarea, dar asta e puțin probabil. Suntem în direct cu corespondentul nostru din Bagdad care…”.

Sâmbătă, 30 septembrie: „ Mâine seara vom fi 27 de țări și a sosit momentul să facem cunoștință cu Bulgaria și România, țări despre care nu știm nimic. Cum trăiesc astăzi tinerii bulgari și români? Cele două țări au făcut multe eforturi, mari progrese pentru a fi în măsură să intre în comunitatea europeană și, evident, așteaptă în schimb o creștere a nivelului lor de trai. Echipa noastră de jurnaliști se află astăzi la București iar mâine va fi la Sofia. Așadar, vom putea face un tur de orizon complet asupra…, dar tocmai am fost informați de executarea lui Saddam Hussein. De data aceasta este oficial. Vom reveni în următoarea nostră ediție asupra acestui eveniment care riscă să influențeze evoluția situației în Orientul Mijlociu. Pentru moment, revenim la București unde…, dar tocmai am primit primele imagini ale execuției lui Saddam, despre care vorbeam puțin mai devreme. Îl vedem pe fostul tiran foarte calm, cu mâinile și picioarele legate, dar cu capul drept. Nu vedem spânzurătoarea, ci doar momentele ce au precedat-o. Nu se știe încă unde va fi înmormântat fostul șef de stat. Văduva lui ar dori ca el să odihnească în Yemen, dar statul irakian refuză să divulge orice informație despre acest lucru, pentru evitarea oricărei forme de venerare sau pelerinaj”.

Duminică, 31 decembrie: „Astăzi, la miezul nopții, Bulgaria și România vor intra în comunitatea europeană. Cunoaștem extrem de puține lucruri despre aceste două țări, foste republici sovietice. Ne amintim în special de personalități ca Ceaușescu, care a fost un nemilos dictator. Dar, că veni vorba despre un dictator la fel de nemilos, tocmai ni s-au transmis imaginile spânzurării lui Saddam Hussein. Aceste imagini circulă pe Internet și sunt de slabă calitate, de altfel ca și cele ale execuției lui Nicolae Ceaușescu și a Elenei Ceaușescu, dacă îmi amintesc bine. Au fost filmate probabil cu un telefon mobil. Cu toate acestea, îl vedem pe Saddam Hussein foarte curajos în fața călăilor cu cagule cu care se comportă într-o manieră nedemnă. În lumea musulmană reacțiile sunt diverse, dar toate condamnă faptul că executarea a avut loc tocmai de Air el Kabir, care este o zi a iertării. Acest lucru a fost resimțit ca o umilință suplimentară din partea americanilor. Din motive obiective, emisia în direct din Sofia, capitala României, va fi reprogramată. Suntem acum în direct cu toate capitalele lumii arabe. Avem legătura cu corespondentul nostru special din Cairo…”.

————————

Articolul „Intrarea României și Bulgariei în Uniunea Europeană văzută de presa franceză” a fost „înregistrat”/scris de Benoît Vitse și este extras din volumul La Lettre du Moldave, în ediție bilingvă, tipărit de Editura EST în 2008. Articolul a fost anterior publicat în „Flacăra Iașiului”, sub genericul „Cu drag despre azi”. Benoît Vitse a fost, în perioada 1996-2000, director al Centrului Cultural Francez din Iași.

În fotografie: Benoît Vitse.

Comentarii

comentarii

Scroll to top