Emilie şi Elena

N-o să vă spun povestea a două fete. V-o spun doar pe cea a uneia dintre ele, povestea lui Emilie, fiindcă pe cea a Elenei o ştiţi… Emilie nu e fata tatei. Pare a fi, mai degrabă, fata mamei pentru că doar pe ea o pomeneşte atunci când îşi prezintă crezul: “Mama mi-a spus să ajut oamenii”, spune Emilie, europarlamentar, mezina noului legislativ de la Strasbourg inaugurat marţi, 14 iulie.

Emilie Turunen are 25 de ani, a studiat ştiinţele sociale, este daneză, blondă, bineînţeles, are un aer copilăresc, dar o experienţă de viaţă impresionantă. La 20 de ani a plecat de capul ei în Cambodgia, unde a lucrat timp de şase luni într-un centru de îngrijire a femeilor abuzate sexual şi victime ale violenţelor. “A fost un şoc total”, povesteşte tânăra.

Acest şoc a maturizat-o brusc şi a împins-o în politică: “Ştiam că nu voi putea salva lumea, dar voi avea posibilitatea să schimb unele lucruri”, declară Emilie, după 5 ani de la experienţa cambodgiană şi după ce a câştigat unui din cele 13 mandate de eurodeputat ce-i revin Danemarcăi.

Cum şi-a convins concetăţenii să-i dea votul? A umblat trei luni de-a lungul şi de-a latul ţării sale şi a stat de vorbă cu oamenii… Membră a Partidului Socialist Popular, Emilie s-a indignat în pelegrinările sale pentru că şi în Danemarca există săraci, “cu atât mai mult cu cât guvernul de dreapta, de opt ani la putere, a redus într-una ajutoarele sociale”.

Mezina Parlamentului european nu pare intimidată de postura în care se află şi nu are de gând să fie spectator, retrasă într-un colţ al legislativului: va fi, de-altfel, unul dintre cei şase vice-preşedinţi ai grupului parlamentar al Verzilor şi membru în Comisia pentru Piaţa internă şi Muncă.

Din această postură crede că dezvoltarea pieţei interne a Uniunii trebuie să fie însoţită de foarte serioase măsuri sociale, mai ales în vreme de criză. Emilie mai spune că ţara sa ar trebui să primească muncitori din est, dar care să aibă acelaşi salariu ca danezii.

Ce-o mai preocupă pe Emilie? Multe, dar mai ales schimbările climatice şi chestiunea traficului de fiinţe umane…

Comentarii

comentarii

Scroll to top