Elogiu poeţilor cu ghete de fotbal în picioare şi mănuşi de box în mîini

În ultimele zile am trăit cîteva extazuri sportive extraordinare. Am văzut poeţi mîncînd pămîntul în meciul Chelsea-Liverpool (4-4), din sferturile Uefa Champions League, jucîndu-se cu jocul, cu focul, împingînd mingea înspre limitele unei ontologii a fotbalului. Fotbalul a căpătat formă şi fiinţă în acest meci de cinematecă. Am mai văzut, apoi, un alt meci de fotbal, Real Madrid-Barcelona (2-6), şi mă gîndesc că lui Parmenide i-ar fi plăcut şi această nebunie, în care limitele jocului au fost duse, din nou, departe, către un foarte aproape. Generator de extaz a fost şi golul (de 0-2 al) lui Cristiano Ronaldo în Arsenal-Manchester (prima semifinală a UCL).

Dar despre bijuteria lui Essien (Chelsea), care a prins viaţă în vinclul porţii lui Valdez (Barcelona), ce cuvinte ar trebui să foloseşti pentru a o descrie?! Limbajul rămîne, de multe ori, în urma realităţii, incapabil să o numească. Tot în matricea extazului locuieşte şi surprinzătoarea răsturnare de situaţie, cînd Barcelona a egalat-o, în ultimele momente, pe Chelsea, şi s-a calificat în finala Uefa Champions League.

Am lăsat la sfîrşit meciul de box (din dimineaţa zilei de 2 mai, ora Bucureştiului) dintre Ricky Hatton şi Manny Pacquiao. Cu o săptămînă înainte, avusesem o discuţie cu prietenul meu Mitoş despre acest meci, m-a întrebat cine cred că va cîştiga, i-am zis că Hatton nu are nici o şansă, văzusem prea multe meciuri de-ale lui Pacquiao (celebre sînt cele cu Marquez, Barrera, Morales, Oscar De la Hoya), pentru a mai avea vreo îndoială. Manny Pacquiao este un boxer extraordinar, boxul şi-a găsit în acest filipinez, care pare reîncarnarea lui Bruce Lee, un mare poet.

Hatton a fost trimis de trei ori la podea încă din prima rundă. Knockout-ul a venit în finalul rundei a doua, mult prea devreme pentru gustul meu, recunosc, mi-aş fi dorit să văd un meci mai lung, dacă tot mă trezisem cu noaptea-n cap. Chiar şi aşa, extazul a fost, încă o dată, la locul lui.

Comentarii

comentarii

Scroll to top