Capra vecinului

Alegerile în vreme de criză se dovedesc păguboase, mai ales pentru putere, dar nu numai…Cu un ochi la criză, cu altul la Bruxelles, dar cu gândul la voturi, jucătorii politici din estul Uniunii Europene nu-şi pot permite să renunţe la populism şi promisiuni, chiar dacă s-a ajuns la fundul sacului. Şi tocmai pentru că s-a ajuns acolo, puterea pierde, sancţionată, dar nici câştigătorilor nu le este mai uşor, fiindcă moştenesc sacul…

Aşa şi în Bulgaria, unde sondajele anunţă un adevărat dezastru pentru guvernul de centru-stânga condus de Serghei Stanişev, la alegerile din 5 iulie. Ce dacă acesta a realizat, cum chiar el amintea joi, ” visul mai multor generaţii: acela ca Bulgaria să fie membră a Uniunii Europene”. Nicio vorbă însă despre îngheţarea celor peste 800 de milioane de euro – fonduri europene destinate Sofiei – din cauza proastei gestiuni a banilor alocaţi de Bruxelles.

Ivan Kostov, unul dintre liderii opoziţiei de dreapta, a vorbit şi el, dar despre “neputinţa instituţiilor care trebuie să combată corupţia” şi “mafia care domneşte ca o stăpână” în ţară. Ştie ce spune, doar a fost şi el premier. Ochiul care priveşte spre Bruxelles avertizează deci că trebuie apăsată pedala anti-corupţie, iar cineva a avut o idee, să recunoaştem, cel puţin originală: toţi cetăţenii care au maşini Bentley vor fi verificaţi pentru a se vedea dacă şi-au cumpărat maşinile cu bani din evaziune fiscală sau alte fraude.

Iată că am aflat astfel că în ţara vecină există cel puţin 105 proprietari de maşini de lux Bentley. Produs de Volkswagen, automobilul costă cel puţin 270.000 de dolari în Bulgaria, o ţară în care salariul mediu nu depăşeşte 300 de euro. Economia, care a crescut în ultimii ani cu aproximaziv 6 procente, a fost grav afectată de criza globală şi a intrat în prima recesiune din ultimii 11 ani.

Investitorii au părăsit pieţele, exporturile au scăzut,  creditarea ieftină a fost îngheţată, datoria externă brută a urcat cu 17 la sută în aprilie, la aproape 37 miliarde de euro, echivalentul a 108 la sută din PIB. Partidul lui Borisov, GERB, creditat cu prima şansă la legislative, spune că, în cazul în care va câştiga, va începe imediat discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional în vederea unui ajutor financiar pentru temperarea riscurilor reprezentate de un posibil deficit bugetar.

Dar GERB, spun sondajele, va avea nevoie de parteneri şi e greu de anticipat dacă aceştia îi vor împărtăşi opinia despre împrumutul FMI. Premierul Stanişev a taxat imediat, amintind că Fondul oferă sprijin în anumite condiţii. “FMI nu este un coş plin cu bani, ce sunt daţi fără îndeplinirea unor condiţii. Una dintre condiţiile FMI pentru România a fost să reducă salariile în sectorul public cu 5%: asta înseamnă că Borissov afirmă, defapt, că salariile în Bulgaria vor fi tăiate cu 5%”, a spus actualul prim ministru.

Comentarii

comentarii

Scroll to top