Amnezii de primăvară…

Preşedintele iranian Mahmoud Ahmadinejad a calificat din nou Holocaustul drept “o mare înşelăciune… Preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko spune că ţara sa nu ar trebui să se mai “încline” în faţa Rusiei, ci să “îşi caute fericirea” lângă alţi parteneri, aluzie la Uniunea Europeană, care până mai ieri îl considera pe Lukaşenko un “paria”… Preşedintele polonez Lech Kaczynski l-a boicotat pe Lech Walesa la celebrarea a 20 de ani de la primele alegeri libere din Polonia…

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy uită – sau se face că uită – s-o invite pe regina Marii Britanii la ceremoniile de pe 6 iunie consacrate celei de-a 65-a aniversări a Debarcării din Normandia… Chiar nu mai există nici un respect faţă de istorie? Iată o întrebare pe care şi-o pun şi criticii lui Sarkozy, care elogiază, prin contrast, pioşenia preşedintelui Barak Obama faţă de înaintaşi. Tot Obama, spun ei, a dres busuiocul după gafa monumentală a lui Sarkozy.

Dresul busuiocului are însă aerul unei foarte reci puneri la punct. Aţi uitat, oare, cine este Elisabeta a II-a? Regina de azi a fost contemporană cu evenimentul sărbătorit: debarcarea aliaţilor într-o Franţă umilită, ce capitulase în faţa tancurilor lui Hitler. Regina de astăzi este fiica lui George al VI-lea, suveranul acelei Marii Britanii pe care Hitler nu a reuşit s-o îngenuncheze… Şi mai este şi cea care, în 1953, când a preluat coroana, a lucrat cu un şef de guvern pe care-l chema Winston Churchill.

Şi-atunci cum s-o ştergi de pe lista invitaţilor? Casa Albă a manevrat în culise ca să repare afrontul, iar palatul Buckingham s-a lăsat înduplecat: regina nu va veni în Normandia, dar va veni fiul său, prinţul Charles. Dacă Nicolas Sarkozy a uitat de regină doar pentru a se vedea în poză, pe 6 iunie, singur cu Barack Obama, efortul său amnezic, care a stârnit atâta agitaţie în presă şi în unele birouri, mai mult sau mai puţin ovale, nu a meritat: cadrul s-a lărgit simţitor căci moştenitorul coroanei britanice vine  cu premierul Gordon Brown.

Şi vine şi primul ministru canadian Stephen Harper. Poliţa pentru Sarkozy pare însă mai lungă: Obama vine la Paris pe 5 iunie, dar nu are în program întâlnire oficială cu Sarkozy, ci o seară specială alături de soţie şi cele două fiice. Pe 6 iunie, cei doi se văd, dar nu la Elysée ci la Caen şi nu singuri, după cum am văzut…

Comentarii

comentarii

Scroll to top