Vă rog, înțelegeți-mă greșit

Astea-s vremuri în care să te înfrățești cu ticăloșii. Vremuri aspre, mocnite. Noua religie mondială a demenței, numită corectitudine politică, nu-i altceva decât o mașinărie perversă care creează violență, ce naivitate să crezi că cenzura printr-un soi de bun-simț abstract și improbabil va îmblânzi tărâța din om; ne vom înfrăți cu toții și ne vom spăla păcatele, într-o orgie a politeții. Vom trăi într-o frumoasă ipocrizie a simțurilor, aseptici, sedați, pocăiți. O să mâncăm bio, o să bem sucuri naturale, o să ne tricotăm hăinuțele acasă, iar bărbații nu vor mai răni și umili femeile cu penisurile lor țepene.

37552_taxi_driver

Robert De Niro în Taxi Driver (Martin Scorsese, 1976)

Taxi Driver feat. Breivik. Atenție mare. Deparazitează-ți creierul (tulburător mai vechi îndemn, cititorule!), cât de nebuni sunt nebunii? Sunt cei ce spun adevărul. Adevărul fundamental și tulburător uman pe care corectitudinea politică îl bagă sub preș, căruia îi închide gura inventând tabuuri, stigmatizând cuvinte, gesturi, semne felurite. Deci inventând soluții la probleme inventate.

Acum, vă rog, înțelegeți-mă greșit. Știu deja că așa merge treaba. Pe principiul „OK, I’m a Nazi” – și voi ce ați înțeles? Că von Trier e nazist. Abia așteptați, ați jubilat, ați făcut mătănii, i-ați mulțumit zeului vostru rezonabil că în sfârșit ați primit răspunsul, ați primit semnul. Din Nymphomaniac ce veți fi înțeles? (A, da, că e „cel mai slab film al lui von Trier” – adorați formula asta solemnă și dureroasă, de parcă ați rupe o bucățică din carnea voastră. A, da, că de la Melancholia încoace nu mai e von Trier ce-a fost – și totuși ce-a fost și ce-a devenit? Dacă ai senzația că esența eticii lui von Trier s-a schimbat în vreun fel în tot timpul ăsta, înseamnă că n-ai înțeles nimic de la bun început.) Poate v-a scăpat momentul, așa că v-o spun eu: veți fi înțeles că von Trier e pedofil (vezi vol. 2); latent sau nu; von Trier e pedofilul erou care și-a înfrânat o viață întreagă pofta de poponețe fragede. Sunteți totuși dezamăgiți? Aveți răbdare, peste câțiva ani vor apărea și puberii căutați la anus de von Trier. Voi dintotdeauna ați știut că nu poate fi decât un psihopat. Și hitlerist pe deasupra! Ecuație rezolvată.

Marea problemă cu von Trier e că lucrează nu în termeni de corectitudine, ci în termeni de adevăr, iar asta vă paralizează creierul.

„Nu poate fi sesizat ‪Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminarii România? Ai idee dacă putem face ceva în acest sens? E homofobă și zoofilă și, și…” (Intervenție promptă ieri pe fb, pornind de la o oarecare glumă proastă făcută de Academia Cațavencu. Dar proastă nu pentru că ar fi fost homofobă, zoofilă, și, și… Ucenicele veteranei Mihaela Miroiu sunt mereu gata de acțiune. Dreptatea începe de pe fb.)‬‬

Dar despre poziția Elveției față de imigrație ce părere aveți? Vă pare rău? Suferiți? Important e ca UE să-i bată obrazul Elveției, s-o arate cu degetul, s-o muștruluiască nițel. Și sper ca în scurt timp fiecare elvețian să primească în casa lui câte o familie de imigranți, dacă e s-o spunem pe-aia dreaptă și omenească.

(Cât îi mai dați Uniunii Europene? Cât mai ține farsa cu toleranța? Când o să sară multiculturalismul în aer? Merkel zicea de prin 2010 că a cam eșuat povestea asta. Eh, măcar noi să murim cât mai e timp.)

Ehehe, dar ce-a trecut vremea, m-am luat cu vorba dulce. Azi voiam de fapt să vă vorbesc despre ticălosul de Lucian Freud și să vă invit să vă imaginați o istorie corectă politic a artelor și literaturii. Fiți consecvenți până la capăt. Strașnice extaze veți trăi prin arta tânguitor-justițiară a celor asupriți.

Ce-a zis Steve McQueen de curând? Oameni, trebuie să mai facem filme despre sclavagism, nu se poate așa ceva, în ce lume trăim! Al Doilea Război Mondial a durat câțiva ani și s-au făcut despre el sute de filme, iar sclavia – secole întregi și avem o mână de filme… Despre asta e vorba.

Arta nu vă mai place, vă place numai „tendența” din artă. Odihnească-se în pace moderniștii, și pe-o parte, și pe alta.

(Despre ticăloșia sublimă și Lucian Freud în episodul viitor, dac-om mai trăi până atunci.)

Comentarii

comentarii

Scroll to top