Libérer et fédérer

Știți, suntem departe de Bizanț. Ceea ce se deschide în fața noastră seamănă cu o istorie. Iată-ne în fața unui fel de zero. Am întâlnit o dată neantul. Format dolar. Când întrebi un puștan, de ce ai furat ceasul ăla, îți răspunde, It’s not your business. Oricine își poate da seama că Dumnzeu nu există, dar, astăzi, ceea ce s-a modificat e că oamenii de nimic au devenit sinceri.

Miao este numele pe care vechii egipteni îl foloseau pentru pisica lor. Miao miao miao miao. Există vreo diferență între creație monetară și creație literară? SIDA nu este decât un instrument pentru a ne omorî pe noi toți: les noirs du continent. Desigur că banul a fost inventat pentru a nu ne mai putea privi în ochi. Așadar, revenim la zero, dragă domnule. Din fericire, l-au inventat arabii, numai că am încetat să le mai plătim drepturile de autor.

Se spune mereu că nu putem compara ceea ce este comparabil. În fapt, nu putem compara decât incomparabilul a ceea ce nu este comparabil. Geometria ca origine. Asistăm de mai multe decenii, în matematică mai ales, la o întoarcere la geometrie. Nu geometria trebuie să se întoarcă către origine, ci noi trebuie să ne întoarcem la geometrie ca origine. Există posibilitatea de a beneficia de timp liber pentru a-ți face cumpărăturile.

Nu există nimic mai comod decât un text. Estimez întotdeauna că sunt peste tot și că fiecare moment e lipsit de importanță. Să nu vorbeşti despre invizibil, ci să-l arăţi. Să trăiești sau să-ți amintești, nu există altă opțiune. Îmi amintesc anul 1789, noaptea lui 4 august, când corpurilor le-au fost abolite toate drepturile. Nu va mai avea să existe decât un drept comun(itar), universal aplicabil, fără interfață între individ și lege.

Morții mă-sii, dar este vorba de un Renoir, totuși. Istoricul nu caută, el găsește. Cvadratura cercului fusese descoperită prin faimoasa metaforă X + 3 = 1, pe care Einstein o va căuta toată viața. Clarum per obscurius. Va veni o zi în care limba se va întoarce împotriva celor care o utilizează. Vedeți dumneavoastră, prin verbul a fi lipsa realității devine flagrantă. Un fel de imensă speranță după Ocupație.

Votre comédie est inutile.
Vive les vacances.

din Jean-Luc Godard, Film Socialisme: Dialogue avec visages auteurs, P.O.L., Paris, 2010.

Comentarii

comentarii

Scroll to top