Ctitoria care este

Liceul Lazăr: şcoală de prestigiu. Oameni mari i-au purtat matricola.G. Călinescu, Tudor Vianu, Camil Petrescu, Ion Barbu, Dinu Lipatti, Neagu Djuvara, Liviu Ciulei, Gabriel Liiceanu sau Florian Pittiş sunt câţiva dintre aceştia. Doar câţiva. Numele lor nu le veţi putea citi trecând pe lângă liceu. Veţi da însă de numele d-lui Vanghelie, care a cocoţat pe ziduri o placă (din fericire nu de marmură – sfidându-l astfel pe fostul primar general).
Citind, noi şi generaţiile viitoare, aflăm că prin bunăvoinţa dumnealui a fost renovată clădirea. Placa e măricică: sub ea ar încăpea diploma de bacalaureat a d-lui Vanghelie, în format XXL.

Vecinul de sector al d-lui Vanghelie este d-l Piedone: acesta este supranumele, porecla, brandul cu care primarul-cinefil vrea să intre în cărţile de istorie, tot în format XXL.

De pe stâlpii marilor bulevarde ale sectorului, d-l Piedone ne zâmbeşte şi ne anunţă că datorită bunăvoinţei sale avem flori lângă carosabil. Am fi putut să îi vedem holograma zâmbindu-ne pe axul drumului,  d-lui Piedone i-a fost insă suspendat permisul auto, obţinut fraudulos la Piteşti.

Ctitoriile primarilor de sectoare nu ne-au săltat în ghidul Michelin. Nici nu i-au  îngălbenit de invidie pe Rudy Giuliano sau Bertrand Delanoe, ale caror nume sau fotografii nu le vedem inscripţionate prin New York sau Paris.

Poate că visele celor doi vecini (de sector) sunt populate de Ştefan cel Mare.

Sau poate sunt bântuiţi de figurile profesorului de română şi a poliţistului de la circulaţie?

Comentarii

comentarii

Scroll to top