Filmele de la Cannes 2012 la Bucureşti

Les Films de Cannes à Bucarest se va deschide pe 19 octombrie, la Cinema Studio, cu filmul colectiv „7 Days in Havana”, și se va închide cu „După dealuri”, în regia lui Cristian Mungiu, pe 25 octombrie. 8 titluri, aflate în palmaresul Festivalului de la Cannes de anul acesta, vor rula în premieră în România.

Câteva din titlurile care vor rula la Bucureşti:

Cel mai tandru și magic film din selecția canneză de anul acesta, „Beasts of the Southern Wild” și-a câștigat fani devotați, iar Benh Zeitlin s-a lansat puternic cu un debut solid, premiat cu Camera d’Or, Premiul FIPRESCI pentru secțiunea Un Certain Regard și o mențiune a Juriului Ecumenic. Îndrăgit de critici și de public deopotrivă, „Beasts of the Southern Wild” a obținut Marele Premiu al Juriului la Sundance, cel mai mare festival de film independent din America de Nord, dar și Premiul Publicului la Festivalul de la Los Angeles. Este, totodată, alegerea criticilor „The New York Times” pentru filmul anului 2012.

O surpriză plăcută va fi și „The Angels’ Share” al lui Ken Loach, cineastul britanic care a stabilit un record greu de depășit: a fost selecționat de 11 ori în competiția Festivalului de la Cannes. În 2006, a câștigat Palme d’Or cu „The Wind that Shakes the Barley”, iar anul acesta, cu cel de-al 11-lea film selectat, Premiul Juriului. Comedia îl are ca protagonist pe Robbie (Paul Brannigan), un troublemaker scăpat ca prin urechile acului de închisoare şi, de curând, părinte, care găseşte noi sensuri vieţii după o vizită la o distilerie de whiskey.

Pentru cei care caută provocări în film, „Post Tenebras Lux” este una dintre cele mai bune alegeri. În premieră, la Les Films de Cannes à Bucarest, cinefilii vor avea acces la noul film al lui Carlos Reygadas, distins cu Premiul pentru regie la Cannes 2012. Viziunea radicală şi experimentele cineastului mexican au împărţit lumea criticii în două tabere. Fidel temei sale predilecte, spiritual versus carnal, Reygadas urmăreşte drama unei familii mutate undeva la ţară, alternând secvenţele din viaţa lor cotidiană – cu toate tentaţiile ei – cu frânturi din ceea ce pare a fi trecutul lor. Filmul nu are distribuitor în România.

Din Mexic vine și filmul recompensat cu Premiul Un Certain Regard, „Después de Lucía”/ „After Lucia”, de Michel Franco. Propunerea Mexicului la Oscarul pentru Cel mai bun film străin este o dramă tulburătoare inspirată din mai multe cazuri reale. O adolescentă de 17 ani (Tessa Ía González Norvind) decide să preia responsabilitățile mamei sale în viața ei și a tatălui ei, atunci când aceasta moare într-un accident. Cei doi se mută în Mexico City pentru a o lua de la început, însă, profund deprimat, bărbatul (Hernán Mendoza) nu realizează prin ce trece fiica sa în noua ei viață.

În premieră, spectatorii vor vedea şi „Cosmopolis”, al lui David Cronenberg, „Killing Them Softly”, în regia lui Andrew Dominik, cu Brad Pitt, experimentalul „Holy Motors”, al lui Leos Carax, şi „Adieu Berthe ou l’enterrement de mémé”, de Bruno Podalydès, o comedie care a încântat publicul de la Cannes. Festivalul a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, cu concursul Institutului Francez din Bucureşti şi cu sprijinul financiar al Centrului Naţional al Cinematografiei. Festivalul beneficiază de sprijinul distribuitorului român Independenţa Film.

Programul complet încă nu este afişat, deci fiţi cu ochii aici.

[comunicat de presă]

foto: captură din Post Tenebras Lux

Comentarii

comentarii

Scroll to top