Apocalipsa, generator de produse și servicii

Nu e suficient că trebuie să ne pregătim emoțional și financiar pentru propriile noastre pompe funerare (cum vine asta, să-ți cumperi groapa din timp?). Sfârșitul lumii ar putea să vină înainte să ne sune nouă ceasul, obligându-ne la cheltuieli suplimentare. Mai ales dacă suntem posesori de animale de companie sau avem pretențiile unui sfârșit al lumii de cinci stele. Brad Tuttle de la Time scoate în față produsele și serviciile oferite de afaceriștii care abia așteaptă a doua venire a lui Isus. Cum să ne creștem confortul, ba mai mult, cum să supraviețuim celei mai de pe urmă ore a creației bolșevice (în Insuportabila ușurătate a ființei e această secvență critică, cum că oamenii au fentat lucrarea lui Dumnezeu prin scornirea medicinei; cea mai bună glumă ar fi să fentăm și sfârșitul lumii: Isus față-n față cu fiii).

Anticipând scularea somnambulilor din catacombele romane din Weyarn, firma Hornaday vinde așa numitele gloanțe Z-MAX, special concepute pentru vaporizarea rozătoarelor zombie, în timp ce producătorul de arme Mossberg oferă o serie de pistoale și puști inscripționate cu logoul ZMB, ales să evidențieze că aceste scule grele căsăpesc creaturile paralitice, care vor să-ți mănânce din creier. Vara trecută, o companie din California, Vivos, cunoscută pentru vânzarea de bunkere de lux, rezistente la focurile Apocalipsei, a început să targeteze și clasa de mijloc, întinzându-le sub portofel bunkere la un preț de 10 000 de $. Bun, ne-am înarmat, ne-am adăpostit. Cu cine însă ne vom petrece sfâșitul lumii? Cineva s-a gândit la singurătatea noastră și a pus pe roate o comunitate de cuplări apocaliptice, survivalistsingles.com. Sub motto-ul nu înfrunta sfâșitul singur, site-ul vă invită să vă găsiți iubirea, pe ultima sută de metri, „la un preț mai mic decât un pumn de gloanțe.” Vorb-aia, chiar și un PR simte emoție…

O altă companie din Statele Unite, 20th Century Castles, s-a specializat în comercializarea unor baze militare dezafectate, transformate în rezidențe private, care oferă mai mult spațiu, stil și lux decât bunkerele vândute de Vivos. Față de un bunker pentru clasa mijlocie (pentru săraci), o asemenea proprietate poate ajunge la 1 milion de dolari. Dar, cum bine punctează Brad Tuttle, priviți avantajele acestei investiției: dați o gramadă de bani, dar măcar vă creșteți sex-appeal-ul, deci șansele de a agăța ultimele femei / ultimii bărbați ai Terrei. În altă ordine, ne trebuie și o mașină, Loganul e doar pentru zilele însorite ale istoriei. Avem cel puțin două variante. În timpul Super Bowl 2012, reclama Chevy lăuda calitățile mașinii de a supraviețui sfâșitului lumii. Într-o cronică a modelului de la Jeep, Wrangler Rubicon, și a modelului de la Land Rover, DC100, se preciza că aceste două mașini sunt „aprobate pentru Apocalipsă” și „create pentru predicatorii și supraviețuitorii sfârșitului lumii”.

Atunci când se vor scula morții, poate nu va fi foarte limpede cine e de partea ta și cine nu. Zombie Survival Guide Scanner este o aplicație iPhone, menită să detecteze zombii de ființele plăpânde și umane. Map of the Dead este o altă aplicație pentru smartphone, care îți indică spitalele din apropiere, magazinele cu arme și gloanțe, și alte buticuri de unde îți poți cumpăra chestii folositoare de Ziua Judecății. Pentru cei strângători, 2012supplies.com pune la dispoziție mâncăruri congelate, măști de gaze, panouri anti-radiație și alte produse-worstcasescenario. Ei, și dacă, totuși, nu supraviețuim? În grija cui o să rămână Rottweiler-ul nostru? Pentru o taxă de 150 de dolari, apocalypsepets.com se angaja (momentan website-ul este inactiv) să aibă grijă de animalele de companie timp de 5 ani (nu mai stăm să analizăm cum, intenția ajută); cu mențiunea că tsunamiurile, erupțiile vulcanice, tornadele nu vor fi acoperite de taxă, iar serviciile nu devin active decât dacă 80% din populația globală va fi decimată.

Rugați-vă, oameni buni, rugați-vă. Prier le Je Ne Sais Qui. J’espère: Jesus-Christ.

din articolul Brad Tuttle, „Apocalypse Marketing: Top 10 Products and Services for the End of the World”, Time, august 2012.

Comentarii

comentarii

Scroll to top