The Last Page from the Book of My Life

10440805_801759026513287_1717415851088237144_nPe 29 septembrie 2014, autoritățile din Iran, țară a legii talionului, anunțau că Reyhaneh Jabbari, acuzată de uciderea bărbatului care o violase, va fi spânzurată pe 30 septembrie. Reyhaneh Jabbari a fost condamnată la moarte în 2009 de un sistem judiciar defectuos, care calcă în picioare dreptul internațional și cel al unui proces echitabil. În 2007, în urma unei investigații lipsite de imparțialitate (deși a recunoscut că l-a înjunghiat în spate pe violator, Reyhaneh Jabbari afirma și că, în casă, mai era prezent un bărbat în privința căruia nu s-a făcut nici o cercetare), ea a fost arestată pentru uciderea lui Morteza Abdolali Sarbandi, un fost angajat al serviciului de intelligence al Iranului. A fost ținută în izolare două luni, fără acces la avocat sau familie. Reyhaneh Jabbari a fost condamnată la moarte de către un „tribunal ilegal” din Teheran, sub ceea ce iranienii numesc Qiṣāṣ (în traducere: „răzbunare”) – o pedeapsă cu rădăcini în Coran, prin care rudele victimei „hotărăsc”, indiferent de circumstanțele crimei, moartea criminalului. Vechiul „ochi pentru ochi și dinte pentru dinte” ai cărui ochi și dinți sunt scoși ca să fie crescuți iar la loc și iar scoși. Autoritățile din Iran au contactat-o în ziua execuției pe mama lui Reyhaneh Jabbari să vină „să-i ridice cadavrul”. Pe 14 septembrie, potrivit Amnesty International, autoritățile judiciare din Iran au făcut presiuni asupra acuzatei Reyhaneh Jabbari pentru a-i schimba avocatul, Mohammad Ali Jedari Foroughi, cu un altul lipsit de experiență. Apoi, lui Mohammad Ali Jedari Foroughi i s-a interzis accesul la dosar și i s-a refuzat orice vizită cu condamnata.

Deși a fost amânată pentru încă o lună, în ciuda apelurilor disperate ale organizațiilor de profil și mass-mediei de a opri execuția, Reyhaneh Jabbari, în vârstă de 26 de ani, a fost spânzurată în primele ore ale lui 25 octombrie 2014, la închisoarea Raja’i Shahr. Înainte de a fi omorâtă, i-a fost aprobată o vizită finală din partea părinților și a bunicilor, care a durat mai puțin de o oră.

Amnesty International care se împotrivește condamnării la moarte în toate cazurile, fără excepție, a acuzat statul Iran de o „execuție oribilă”.

În ultimul mesaj lăsat mamei sale (aprilie 2014), Reyhaneh Jabbari cere, printre altele, ca organele ei să fie donate și să nu fie purtat doliu după ea.

Transcript; fragmente:

You know how ashamed I am that you are sad.

The world allowed me to live for 19 years.

The murderer would have never been found since we don’t have their wealth and their power.

You know better that death is not the end of life.

You told me that for creating a value one should persevere even if one dies.

Being presented in court made me appear as a cold-blooded murderer and a ruthless criminal. I shed no tears. I did not beg. I did not cry my head off since I trusted the law.

But I was charged with being indifferent in face of a crime. Now I have become a premeditated murderer.

Dear Sholeh, don’t cry for what you are hearing.

My kind mother, dear Sholeh, the one more dear to me than my life, I don’t want to rot under the soil. I don’t want my eye or my young heart to turn into dust. I am telling you from the bottom of my heart that I don’t want to have a grave for you to come and mourn there and suffer.

The world did not love us. It did not want my fate.

Dear soft-hearted Sholeh, I wanted to embrace you until I die.

I love you.

Reyhaneh

—————

vestea3

Ex-aequo cu anunțul destrămării Crystal Castles (octombrie 2014).

Screenshot (2606)

Sursă foto: Save Reyhaneh Jabbari From Execution In Iran

Comentarii

comentarii

Scroll to top