Ouă, Murakami, Ai Wei Wei, Chopin, Fuck etc.

F

De prin presă am cules despre ouă, Murakami, Ai Wei Wei, Chopin, cuvântul fuck, Leonard Cohen, Intimate Confessions of a Chinese Courtesan şi Nord.

1. The Most Northern Place este un website care conţine o poveste vizuală despre Quaanaaq, a cărei populaţie număra 656 de persoane în 2013. Populaţia din Thule a fost mutată în Quaanaaq de către armata americană. Patru zile, anii 1940. Thule este în prezent bază militară americană. Cică, în Thule, primii care au dat un bună ziua au fost soldaţii americani. Amestecul de ficţiune, non-ficţiune, fotografii şi pian poate fi urmărit aici.

2. Da, în Business Insider despre beneficiile ouălor. De ieri până azi am mâncat vreo şapte ouă, se înţelege. Dar, în secret, nu vreau decât să notez reţeta mea obscură de ouă fierte, pentru cei cu tulburare obsesiv-compulsivă, aşa, ca mine. Se ia jumătate de litru de apă (fix jumătate!), se dă în clocot, se aruncă oul. Oul trebuie să stea la fiert 12 minute (fix 12 minute!). După, se mănâncă. De ce ar trebui să ne înecăm cu ouă, aici.

3. New Yorker scrie despre inima lui Chopin, care se află în Kościół św. Krzyża sau Biserica Sfânta Cruce din Polonia, dorinţă lăsată prin testament şi respectată de sora lui. Aşa se face că scheletele lui Chopin a rămas în cimitirul Père Lachaise din Paris, iar inima în Est. Cei care i-au văzut inima smulsă din piept spun că era incredibil de mare. De aceea, se speculează că Chopin n-ar fi murit de tuberculoză, ci de fibroză chistică. Aici.

4. În 1966, 14 februarie, Leonard Cohen a susţinut o lectură publică din Beautiful Losers, roman pe care l-a terminat într-o casă fără electricitate şi fără toaletă. Cohen citea publicului adunat pe 92nd Street Y din New York: “In our kisses, we confessed our longing to be born again.” Înregistrare audio şi text, aici.

5. Cuvântul fuck. Prima menţiune a cuvântului fuck îi aparţine unui călugăr din secolul al XVI-lea. “O D fuckin Abbot”. O fotografie a documentului vestit, preluată de Sabotage Times de pe Retronaut, poate fi văzută aici.

6. Revista n+1 a publicat o cronică blestemată a filmului Intimate Confessions of a Chinese Courtesan (1972), în care joacă Betty Pei Ti. Unii spun că Bruce Lee a crăpat în timp ce se futea cu Betty Pei Ti. Dar adresa merită citită din alte două raţiuni nobile! No. 1. Titlul: Love Slave şi No. 2. Aflăm de ce femeile nu sunt în stare să comită o crimă onestă. Localizare: aici.

7. Un pictor din Miami a distrus o vază de pe vremea dinastiei Han, pictată de Ai Wei Wei, în valoare de 1 milion de dolari. Evident, se răzvrătise pentru că muzeul recent inaugurat în Miami expunea doar artişti internaţionali. Ce le-a spus sub arest poliţiştilor? N-am bănuit că valorează atât de mult. Acum e limpede de ce nu mă uit la seriale de comedie şi prefer să citesc presă. Ştirea, aici.

8. Din august se va putea răsfoi în aeroporturi noul roman al lui Murakami, tradus în limba engleză. Din Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage au fost vândute 1 milion de exemplare în Japonia, în prima săptămână de apariţie (aprilie trecut). Editorul englez al lui Murakami, Liz Foley, prezice că noul roman va atrage un val nou de fani. N-aş fi zis. În rest, n-am citit nici un Murakami şi nici nu am de gând. Mai multe şi mai puţine, aici.

———–

Imagine via Retronaut.

Comentarii

comentarii

Scroll to top