Wir leben Autos

Mulţi dintre noi se mai revoltă câteodată pentru faptul că cezura istoriei nu a permis vreunei fabrici ori iniţiative româneşti să îşi sărbătorească centenarul. Acesta însemnând nu doar o continuitate formală, reprezentată prin fundaţie şi mijloace de producţie, ci încăpăţânare, calitate şi inovaţie.

Pe de altă parte, istoria recentă a recuperării unui act fondator petrecut cu peste 100 de ani în urmă de multe dintre întreprinderile româneşti de azi reprezintă, deseori, un act abuziv şi profanator. Tu al cui eşti?, modalitatea de rânduire în lumea satului, a fost ridicată cu încrâncenare din colbul istoriei de către producătorii români de bunuri şi produse de orice fel aspirând la respectabilitate. Ştaif und Glamour über alles!

Când vorbim de nemţi, se schimbă situaţia. Opel aniversează 111 ani dedicaţi construcţiei de automobile nu doar prin muncă şi împliniri măreţe, care nu sunt doar un slogan, ci şi printr-un album, o prezentare a evenimentelor importante din istoria companiei, care ne poartă prin toţi aceşti ani plini de geniu tehnic şi tenacitate, dedicaţi unui proiect.

Primul om s-a numit Adam,  Adam Opel, cel care începe prin a fabrica maşini de cusut – şi ele tot un vehicul, dar doar al hainelor, trecem prin cele mai importante inovaţii Opel de-a lungul timpului, chipuri şi atitudini din alte vremuri sunt surprinse în fotografiile şi reclamele din epocă, performanţele.

Oferim acest exemplar, pe care nu îl puteţi găsi în librării, cititorului care va răspunde corect la următoarea întrebare:

Ce inventator român lucrează ca inginer la fabrica Opel din Rüsselsheim înaintea Primului Război Mondial?

Istoria Opel -111 ani de automobile, Opel Southeast Europe LLC. Romania, concept & design © 2010 Anagrama, pentru prezenta ediţie.

Comentarii

comentarii

Scroll to top