Toyota și accelerația necontrolată

Povestea începe în 28 august 2009, când patru persoane, membrii aceleiaşi familii, printre care şi o fetiţă de 13 ani, mor într-un cumplit accident de mașină în Santee, California. Nu faptul că şoferul era ofițer în cadrul Poliției Autostrăzi din California a dat tonul la speculații, ci faptul că unul dintre pasageri a sunat la serviciul de urgență cu doar câteva secunde înainte de accident și a declarat că acceleraţia este blocată și nu au frâne. Câteva secunde mai târziu, automobilul lor, un Lexus din 2009 (marcă de lux a Toyota), ieșea de pe drum la 180 km/h și, în urma impactului, izbucnea în flăcări.

Investigaţia preliminară și speculațiile oficialilor au îndreptat atenția către covorașele mașinii care ar fi putut agăța pedala de acceleraţie.

Trebuie ținut cont că o accelerație blocată nu înseamnă mare lucru pentru o mașină cu transmisie manuală. Personal, am trecut prin situația asta – chiar din cauza covorașelor – și, după un scurt moment de rătăcire, am scos mașina din viteză și am încetinit. Dar asta este valabil pentru un automobil cu transmisie manuală și un șofer obișnuit ”să mestece” adesea în cutia de viteze. Noi o mai scoatem din viteză când ne apropiem de un semafor și suntem obișnuiți cu o mașină care rulează scoasă din viteză.

O transmisie automată ar trebui trecută în modul Neutru (N) și, chiar dacă acest lucru este posibil la viteză mare, un șofer de automată nu face niciodată așa ceva. Ba mai mult, uneori modul Neutru este complet neglijat și folosit doar ca intermediar pentru Park (modul parcare).
Așadar, blocarea accelerației este un pericol extraordinar pentru orice șofer dintr-o țară unde majoritatea mașinilor au cutie de viteze automată.

Pentru Toyota, nu este însă prima oară când există reclamații cu privire la accelerații subite.  Autoritățile americane au mai investigat modele Toyota și în 2007, iar în 2008 a existat chiar o chemare în service pentru înlocuirea covorașelor cu unele mai sigure.

Din cauza noului scandal creat, Toyota a chemat în service pentru modificări la pedala de accelerație mai toate modelele sale – milioane de mașini. Japonezii susțin că ”la modelele incluse în acţiunea de recall există posibilitatea ca pedala de acceleraţie să ramână blocată mecanic într-o poziţie parţial apăsată sau să revină lent la poziţia normală. Acest comportament este cauzat de probabilitatea apariţiei uzurii la mecanismul pedalei de acceleraţie.”

Această explicație și soluție nu i-a mulțumit însă pe mulți americani. Chiar și după chemarea în service, există multe plângeri legate de acceleraţii necontrolate. Mai mult decât atât, postul TV ABC News a prezentat publicului o demonstraţie realizată de un profesor care a reușit să accelereze o Toyota prin simularea unor scurt circuite.
Demonstrația video a arătat faptul că la final computerul nu a înregistrat nicio eroare. Același profesor a depus mărturie și în cadrul unei comisii a Congresului special constituită pentru investigarea acestor incidente.

La doar două săptămâni după demonstrație, prin intermediul unei firme independente angajate pentru elucidarea misterului (Exponent), Toyota a prezentat propria variantă. Reprezentanții Exponent susțin că au refăcut experimentul profesorului Gilbert și că asemenea condiții sunt ”extraordinar de puțin probabil să se producă în viața reală”.

Cum spuneam și mai devreme, la declarațiile oficiale s-au alăturat și o mulțime de alte declarații din partea unor cetățeni care, mai mult ca oricând, susțin că accidentele pe care le-au produs sunt din cauza accelerației necontrolate a mașinii marca Toyota sau Lexus.  Este greu de apreciat dacă acestea sunt reale, dar este suspect că s-au înmulțit tocmai în această perioadă. Iar dacă vă întrebați care ar putea fi interesul unor cetățeni să dea vina pe propria mașină, atunci merită amintit că în trecut, pentru probleme cu accelerații necontrolate, producătorul american GM a fost obligat să plătească daune de până la 80 milioane de dolari. Așadar, Toyota este o posibilă ”vacă de muls”. În plus, suntem într-o perioadă în care producătorii americani au mari probleme, iar Toyota este principalul lor competitor.

Așa se face că, dacă ești un american de bună credință,  pus în fața opțiunii de a cumpăra o mașină de familie,  inevitabil te vei întreba dacă merită riscul să îți cumperi o Toyota în această perioadă. Răspunsul se vede în cifre. Problema cu accelerația a frânat vânzările din februarie 2010 cu 8,7% față de februarie 2009, în timp ce Ford a crescut cu 43,5%, iar General Motors cu 12,7%.

Comentarii

comentarii

Scroll to top