Xavier Dolan îşi omoară mama

(Corespondenţă din Montréal)

Numele lui Xavier Dolan nu vă spune, deocamdată, mare lucru, și nici nu are de ce. Nu e decît un tînăr de douăzeci de ani, un tînăr teribil al cinematografului canadian actual, aflat încă într-o elaborată căutare a propriei identități. Deși numele lui se află deja pe afișele cîtorva filme de cinematograf sau televiziune, singurul film a cărui realizare integrală îi revine, de la scenariu pînă la regie și unul din rolurile principale, este “J’ai tué ma mère“, film care a primit trei premii la Quinzaine des Réalisateurs de la Cannes, de anul acesta. “J’ai tué ma mère” descrie relația unui tînăr cu mama sa, într-o eternă împletire a iubirii cu ura, a culpabilizării cu dorința din ce în ce mai acută a unei identități proprii.

Xavier Dolan și-a structurat și realizat materialul cu o inventivitate și o maturitate care fac criticii să-l compare cînd cu Woody Allen, cînd cu Quentin Tarantino, cînd cu Sarah Kane. Scenariul l-a scris la 17 ani, vîrsta pe care o are în film Hubert Minel, jucat chiar de autor, iar turnajul l-a început cînd avea 19 ani.

Finanțarea filmului (800.000 de dolari) a încercat s-o asigure singur, societatea guvernamentală care distribuie finanțări pentru astfel de proiecte refuzîndu-i inițial cererea. Publicitatea obținută gratuit după primirea premiilor de la Cannes i-a asigurat o recuperare a 11% din investiție după primele două zile în care filmul a rulat în doar 12 cinematografe din Québec.

Exuberant în interviuri, homosexual deschis, teribilist uneori, modest alteori, Xavier Dolan pare că știe exact ce face și fanii, pentru că-i are deja, așteaptă un al doilea film, anunțat pentru anul viitor.

Comentarii

comentarii

Scroll to top