What a fucking joke!

N-am fost în India. Sau am fost? De curând? Nu, n-am fost, dar India îmi e mult mai aproape, mi-o imaginez mult mai ușor – și-mi va rămâne în același dureros fel departe – pentru că sunt prieten cu Balram Halwai, zis Munna (Băiatul). Balram îți povestește India în 300 de pagini care te fac să muști cu poftă din trupul plin și parfumat al acestui fruct necunoscut, să-i savurezi deopotrivă savoarea cărnii tinere și decadența structurii intime, seculare, 300 de pagini care te lasă în fundul gol în fața oglinzii și nu, n-ai cu ce să te acoperi nici când intră buluc pe ușă toți prietenii, rudele, necunoscuții (cititorii) să-ți vadă viața goală, să mănânce o bucată din ea, ba chiar poate să o facă târfa lor de câteva ori până se plictisesc și o aruncă din paturile lor mizere ca și cum ar scuipa o mestecătura de paan.

Balram este teribila armă a tânărului scriitor Aravind Adiga, este The White Tiger, este bestia care ne macină dinlăuntrul, bestie care e în același timp, așa cum se și recomandă, slujitor, filozof, antreprenor și criminal. The White Tiger e ciotul brutal al realității care lovește peste încheieturile fine ale celor care vor să cumpere progresul sau să facă salturi imposibile în timp. The White Tiger este somnul nostru invadat de gândacii remușcării, este disperarea cu care ne manifestăm animalica dorință de a poseda o bucată de viață. Cartea nu este numai povestea a două Indii (sau două Românii, cum veți fi tentați să o caracterizați), ci a celor două animale lăuntrice care își dispută în noi rațiunea și desfrânarea, echilibrul și pierzania, lupta și abandonul.

The White Tiger câștigă Man Booker Prize în 2008. Balram Halwai nu câștigă nimic născându-se din ficțiune, dar cucerește nevăzut și neștiut prin brutalitatea sincerității sale simple un teritoriu important în lupta cu fasoanele inutile ale convențiilor sociale. Scuipând o flegmă înroșită de paan, Munna limpezește gura spurcată a lumii și o face să respire mai ușor.

Va recomand The White Tiger în varianta originală, editura Atlantic Books, 2008. A apărut tradusă la editura RAO.

O carte rară, prețioasă, incredibil de frumoasă.

(Thanks for photo, Atlantic Books)

Comentarii

comentarii

Scroll to top