Picasso și cel care s-a înșelat

Iată doi artiști care au influențat modernismul și pecepția noastră asupra artei. Prezentați adesea ca doi artiști incompatibili, Picasso și Duchamp au lucrat în strânsă apropiere, deși s-au mișcat în lumi complet diferite. Picasso cu ale sale mâini magice, Duchamp cu a sa transformare a artei într-un joc al minții labirintic. Expoziția Picasso/Duchamp este alcătuită, aproape integral, din lucrările deținute de Muzeul Moderna din Stockholm. În prima sa expoziție (1956), Muzeul Moderna a prezentat chiar Guernica lui Picasso, iar, în 1961, când Duchamp a vizitat orașul Stockholm, i-au fost organizate aici mai multe expoziții. Muzeul Moderna este recunoscut astăzi drept unul dintre cei mai importanți depozitari ai lucrărilor lui Duchamp. De asemenea, muzeul are o colecție substanțială de picturi, sculpturi și desene semnate de Picasso (totuși, pentru a acoperi șapte decenii din opera lui Picasso, pentru această expoziție, au fost împrumutate varii lucrări). Luate împreună sau separat, lucrările celor doi artiști pun în lumină apariția modernismului la începutul secolului al XX-lea și consolidarea acestui curent în Europa postbelică și în Statele Unite. Octavio Paz scria: „Probabil că cei doi pictori care au avut cea mai mare influență în acest secol sunt Pablo Picasso și Marcel Duchamp. Primul, prin întreaga sa operă; al doilea, printr-o singură lucrare, care este o veritabilă negare a sensului modern al operei (Duchamp s-a pronunțat pentru opera de artă ca lucrare neterminată, cu infinite posibilități de interpretare).” Când Duchamp a murit, Picasso a făcut un scurt comentariu: „Duchamp s-a înșelat.”

Expoziția Picasso/Duchamp prezintă, deci, una dintre cele mai ferme confruntări pe care le cunoaștem în arta modernă. Pentru prima dată, Muzeul Moderna îi expune laolaltă pe cei doi giganți, pentru a explora energiile care apar și unde pot conduce eventualele lor interacțiuni. Expoziția este deschisă între 25 august – 3 martie 2013.

Istoric fotografii:

1. Marcel Duchamp, Rotoreliefs, 1935, © Succession Marcel Duchamp/BUS 2012.
2. Marcel Duchamp, Roue de bicyclette, 1913/1960, © Succession Marcel Duchamp/BUS 2012.
3. Marcel Duchamp, Porte-bouteilles, 1914, © Succession Marcel Duchamp/BUS 2012.
4. Marcel Duchamp, Fountain, 1917, © Succession Marcel Duchamp/BUS 2012.
5. Pablo Picasso, La femme à la collerette bleue, 1941, © Succession Picasso/BUS 2012.
6. Pablo Picasso, Bouteille, verre et violon, 1912 – 1913, © Succession Picasso/BUS 2012.
7. Pablo Picasso, Buste de femme, 1907, © Succession Picasso/BUS 2012.
8. Pablo Picasso, Le Joueur de cartes II, 1971, © Louisiana Museum of Modern Art/Succession Picasso/BUS 2012. Donation: Ny Carlsbergfondet / The New Carlsberg Foundation

Comentarii

comentarii

Scroll to top