O singură lume şi mai multe cuvinte despre Mister Mockus

Antanas Mockus, unul dintre protagoniştii filmului Bogota Change,  este o figură aparte printre cei 25 de invitati străini care şi-au confirmat prezenţa la Bucureşti între 16 şi 21 martie la ediţia a IV-a a Festivalului de film documentar dedicat Drepturilor Omului, One World.

Domnul Mockus, columbian de origine lituaniană, parcă are un nume predestinat pentru satul global al limbii engleze: a luat în zeflemea comportamentul conaţionalilor şi a reuşit să transforme un oraş. Asemenea lui Ringo Starr, atunci când a fost întrebat dacă este un mod sau un rocker, la întrebarea dacă este matematician sau filozof, ar fi putut răspunde I’m Mockus, I’m a mocker.

Fostul primar al capitalei Columbiei, între 1995 şi 1997 şi în perioada 1 ianuarie 2001 – 21 decembrie 2003, şi protagonistul documentarului “Bogota Change”, Mockus, matematician şi filozof, a ţinut prima pagină a tabloidelor în 1993 când, în calitatea de rector al Universităţii Naţionale din Bogota, şi-a dat pantalonii jos (şi şi-a arătat fundul) în faţa unui grup de studenţi (filmuleţul îl puteţi găsi pe youtube). Ulterior, şi motivat gestul declarând că Este de preferat un comportament inovator atunci când rămâi fără cuvinte.

Acţiunile sale inovatoare (printre altele, a angajat 420 de mimi pentru a-i ridiculiza pe conducătorii auto predispuşi la infracţiuni) au schimbat radical Bogota: rata de omucideri a scăzut cu 70%, mortalitatea în accidentele de circulaţie cu 50%, alimentarea caselor cu apă potabilă a atins un procent de 100% iar reţeaua de canalizare a atins 95% din locuinţe.

“Bogota Change” prezintă atât impactul pe care l-a avut Mockus asupra Bogotei, cât şi contribuţia lui Enrique Peñalosa, succesorul lui în funcţia de primar în perioada 1998-2000.

Festivalul One World Romania pe scurt:

Când: perioada 16 – 21 martie
Ce: 36 de filme documentare din 25 de ţări
Unde: Cinemateca Eforie, Cinemateca Union, Cinema Corso şi Noul Cinematograf al Regizorului Român
Şi mai ce: 33 de filme în premieră pentru publicul din România
Plus: 25 de invitaţi străini care vor participa la proiecţii, workshop-uri şi dezbateri
Program complet: aici

Comentarii

comentarii

Scroll to top