Nodurile lui Othoniel

Sculpturile şi picturile în acuarelă semnate de Othoniel, prezentate într-o nouă serie la Baden-Baden, gravitează în jurul temei Noeuds/Noduri. Şiruri imense de mărgele din sticlă Murano se întrepătrund, devenind sculuri abstracte ale mişcării. În acest grupaj de lucrări, Jean-Michel Othoniel combină referinţe din istoria artei cu teorii invocate de psihanalistul francez Jacques Lacan. Un organism se dezvoltă în centrul nodurilor de sticlă – formate şi susţinute de dinamica şirurilor, însă acesta rămâne invizibil şi inaccesibil pentru totdeauna. Spectatorii pot resimţi concentraţia şi liniştea din interiorul Nodurilor, dar sunt lăsaţi, cu toate acestea, pe dinafară, orbiţi de sticla oglindindu-se pe căile de circulaţie în jurul acestui centru.

Printre lucrările expoziţiei dedicate lui Othoniel, se numără L’In Noir, o lucrare pe care Othoniel a creat-o în 2010, special pentru deschiderea Centrului Pompidou în Metz (Othoniel a împrumutat termenul l’in noir/un-black de la Lacan), şi Collier gris foncé, 2011. Pentru Othoniel, estetica lucrărilor sale este un instrument important pentru iniţiera dialogului cu cel care priveşte. Alura sclipitoare şi efervescentă a artei pe care o practică cauzează un fel de înşelăciune cu efect de orbire. Othoniel întotdeauna a interpretat frumuseţea drept o capcană vizuală. Expoziţia de la Baden-Baden marchează prima expoziţie Othoniel într-un muzeu german.

Jean Michel Othoniel este unul dintre cei mai căutaţi artişti contemporani din Franţa.

Expoziţia rămâne deschisă până în data de 4 noiembrie 2012 la Muzeul Frieder Burda, Lichtentaler Allee 8b, 76530, Baden-Baden.

foto © Volker Naumann
fotografii: Museum Frieder Burda

Comentarii

comentarii

Scroll to top