Marți, Cucamonga. Apoi ce vrei tu.

Editura Herg Benet, Librăria Elefant.ro, revista Kamikaze și cititorul de serviciu de la Radio Guerrilla vă invită marți, 18 octombrie, de la ora 19.00, în Clubul Țăranului Român (șos. Kiseleff nr. 3, lângă Piața Victoriei) la un eveniment superrealist semnat de Iulian Tănase: prezentarea volumului „Cucamonga”.
Lectura cărții va fi doar o mică parte din zaiafet, pe scenă fiind invitați (pentru un jam-session, poate?) Mani Gutău (URMA) și Mitoș Micleușanu (Planeta Moldova).
Intrarea și autografele sunt libere.
Iată ce știm, deocamdată despre carte (am cumpărat-o azi, deci urmează și ne-cronica):
Cucamonga este o carte de avangardă, experimentală, care cuprinde texte din zonele poeziei, prozei și filozofiei. Cele cinci capitole ale cărții sînt următoarele:
1) Best Sailor. Este un poem în proză, polemic și critic la adresa societății de consum și a pieței de carte dominate de bestselleruri.
2) 19 povești despre orice. Este un capitol care cuprinde 19 poeme scrise în registre diferite, fiecare fiind despre ceva anume. Ultimele cinci poeme-povești din cele nouăsprezece au la bază cîte o ipoteză științifică și sînt scrise într-o manieră inovatoare.
3) Iubita mea vitregă
și
4) Unul dintre domnișoara W și doamna Kuttare sînt două poeme în proză, cu personaje și întîmplări stranii. (Aceste poeme sînt reluări din cărți mai vechi, apărute în urmă cu 8-9 ani.)
5) Demonadologia este o lucrare de filozofie, o scurtă introducere în metafizica răului, alcătuită din 90 de paragrafe, care parodiază Monadologia, celebrul tratat de metafizică al lui G. W. Leibniz. Monadei leibniziene i-a fost aici substituită demonada, în locul lui Dumnezeu apare Demonezeu, iar cea mai bună dintre lumile posibile a fost înlocuită de cea mai rea dintre lumile posibile. Deși tratează despre principiile care stau la baza răului din lume, Demonadologia se încheie într-o notă optimistă, cu happy-end.
Iulian Tănase s-a născut pe 3 septembrie 1973 în Moineşti (Bacău). A absolvit Academia de Studii Economice Bucureşti (1999) și Facultatea de Filosofie, Universitatea București (2010). A fost timp de 13 ani redactor la Academia Cațavencu (1997-2010). Este realizator programe la Radio Guerrilla (din 2004) și redactor la revista Kamikaze (din 2010).
Dintre volumele publicate: Îngerotica (1999); Poeme pentru orice eventualitate (2000); Iubitafizica (2002); Sora exactă (2003); Ochiul Exploziv (2006); Trusa instalatorului de umbre (2006, împreună cu Dan Stanciu); Abisa (2007); Adora (2009).
În străinătate a publicat volumele: Balkanische Alphabete (împreună cu Constantin Acosmei și Vasile Leac), Wunderhorn, Heidelberg, 2009; și Aimétaphysique (la science des amours imaginaires), Éditions Le Coudrier, 2010 (Belgia).
A coordonat volumul colectiv Pentru Gellu Naum / For Gellu Naum (Editura Vinea/ICARE, 2002). Împreună cu Dan Stanciu și Sebastian Reichman coordonează publicația Athanor. Caietele Fundaţiei Gellu Naum.
În 2009 a primit, în Germania, Premiul Hubert Burda pentru tineri poeți din Europa de Est. În 2011, un fragment din romanul său Oase migratoare (în curs de apariție) a obținut, în Austria, Premiul 1 la concursul literar „1+1+1=1 Trinitate“, organizat de Kulturzentrum bei den Minoriten din Graz.
În 2008 a fost visiting writer la International Writers Workshop, în Hong Kong. A participat cu lucrări la London International Festival of Surrealism, ediţiile 2007 şi 2008. Este prezent cu texte în reviste și antologii din Germania, Austria, Anglia, Statele Unite, Hong Kong, Slovenia, Cehia.
Iulian Tănase este căsătorit și are doi copii: Adora și Sacha (cel de-al doilea fiind în curs de apariție).

Când are vreme și chef, scrie și pentru thechronicle.ro

Comentarii

comentarii

Scroll to top