Juergen Teller: Woo! la ICA

Institutul de Artă Contemporană din Londra (ICA) prezintă o expoziție de fotografie semnată de Juergen Teller, considerat unul dintre cei mai importanți fotografi la ora actuală. Expoziția va fi compusă din lucrări din ultimii zece ani, cât și lucrări recente. Juergen Teller a reușit să opereze cu succes în câmpul artei, dar și în sfera comercială a fotografiei. Juergen Teller: Woo! propune o călătorie fotografică în anii 1990, în care evidențiate vor fi portrete ale unor celebrități precum Lily Cole, Vivienne Westwood, Kate Moss, intercalate cu peisaje și portrete de familie. Juergen Teller s-a făcut remarcat în domeniul fotografic din Londra prin fotografiile de copertă (Björk, Cocteau Twins, PJ Harvey, Courtney Love). Coperta single-ului Nothing Compares 2 U (Sinéad O’Connor) a marcat un moment important în cariera lui. Juergen Teller deține, de asemenea, fotografii cu membrii trupei Nirvana din timpul turneului din 1991.

Fotografiile lui Teller au apărut pentru prima dată în revistele de modă de la sfârșitul anilor 1980, și au inclus portrete ale lui Kate Moss când avea doar 15 ani. La începutul anilor 1990, Teller a fost „fotograful de serviciu” al evenimentelor de modă organizate de Helmut Lang. Tot în acea perioadă, a semnat campanii publicitare pentru Marc Jacobs. Corpusul Picture and Words al expoziției de la ICA introduce seria fotografică publicată săptămânal în revista Die Zeit. De-a lungul unui an de zile, Teller a prezentat câte o fotografie acompaniată de un text. La fel ca fotografiile sale, textele supurau de controversă. Expoziția va oferi vizitatorilor și scrisorile pe care Die Zeit le-a primit ca reacție la rubrica lui Teller.

Al doilea și al treilea pilon al expoziției, Irene Im Wald și Keys to the House, includ cele mai recente lucrări ale lui Teller, fotografii foarte personale din orașul natal. Condus de dorința de a suplini fiecare fotografie cu o poveste intrinsecă, Teller și-a format un stil distinct și ușor recognoscibil, care combină umorul, auto-ironia și onestitatea afectivă. Directorul Institutului de Artă Contemporană din Londra, Gregoir Muir, spunea despre Juergen Teller: `Whether Juergen Teller’s photography is art, or whether he is an artist or photographer, or both, or none of the above, or anything connected with such thoughts, can only lead us astray. Teller’s work is about great images’.

Juergen Teller s-a născut în 1964, în Erlangen, Germania. Din 1986, trăiește și lucrează în Londra. Juergen Teller is God.

Expoziția Juergen Teller: Woo! este deschisă la ICA, Londra, până în 17 martie 2013.

Istoric fotografii:

Photographer: Juergen Teller
Title: Bjork and son, Iceland 1993
© Juergen Teller

Photographer: Juergen Teller
Title: Smiling Ed, London 2005
© Juergen Teller

Photographer: Juergen Teller
Title: Vater und Sohn, Bubenreuth 2005
© Juergen Teller

Photographer: Juergen Teller
Title: Kate Moss, No.12, Gloucestershire, 2010
© Juergen Teller

Fotografiile au fost oferite de ICA special pentru The Chronicle.

Comentarii

comentarii

Scroll to top