Iubiri de buzunar

Spre deosebire de iubirile hardcover, care presupun o amenajare interioară supusă diferitelor toane, confortului, anumitor ticuri, la adăpost de îmbulzeală, iubirile de buzunar te ajută să uiţi de ghionturile mulţimii, în momentele când, inevitabil, îi aparţii.

Marius Chivu, coordonatorul acestei antologii de amoruri la purtător, mizează în Iubire pe cifra 13. După o întâlnire cu Radu Dumitriu şi cu seria de 13 diapozitive aparţinând ciclului Love Story, realizate de pictorul Ion Dumitriu în 1972, Marius Chivu invită 13 scriitori să scrie câte o poveste de iubire (Cornel Mimi Brănescu, Gianina Cărbunariu, Andrei Codrescu, Radu Cosaşu, Matei Florian, Hanno Höffer, Radu Paraschivescu, Răzvan Petrescu, Simona Popescu, Ana Maria Sandu, Alex. Leo Şerban, Cătălin Ştefănescu şi ultimul pe listă, cu voia dumneavoastră,  chiar Marius Chivu), rezultând antologia de faţă în care fiecare dintre scriitorii invitaţi reuşeşte să ne dea câte un ghiont.

Nu aş dori să mă refer la scriitorii deja consacraţi dar totuşi nu mă pot abţine să nu citez dintr-O rugă, a lui Radu Cosaşu:

“hai să-ţi cumpăr pantofi,
sau un balansoar de pe strada Sfântul Ion,
sau covrigi, sau un troleibuz personal,
sau o cutie cu săpunuri de baie, ştiu că-ţi place să faci baie ore întregi,
sau o scară interioară cu care să urci în interiorul tău, te rog,
Îţi cumpăr un calambur, un banc cu iepuraşi, ţi-l povestesc rar, ca să-l înţelegi, ţi-l explic de două ori,
(…)
Îţi dau toată colecţia mea de ştiri demente,
Îţi dăruiesc lista tuturor telefoanelor mele feminine din urmă cu un deceniu, la care ştiu că râvneşti,
Îţi dau ce vrei,
NUMAI NU INSISTA să-ţi cumpăr….”

Pentru mine, marea surpriză o reprezintă coordonatorul însuşi, Marius Chivu, a cărui Idilă pentru mersul cu spatele reprezintă încă un motiv ca cifra 13 să vă aducă bucurie atunci când mizaţi pe Iubire.

Iubire 13, Editura Art, 2010, cu seria de diapozitive Love Story de Ion Dumitriu, ediţie bilingvă româno-engleză, traducere în engleză de Alexandra Coliban.

Comentarii

comentarii

Scroll to top