Cel mai scump cuvânt din lume

saroyan-print-933x1024

lighght de Aram Saroyan, poet american de origine armeniană, este unul dintre cele mai importante poeme ale secolului XX și cel mai scurt poem semnificativ publicat vreodată. A apărut în Chicago Review, iar un an după a fost inclus în American Literary Anthology II (1968), îngrijită de Robert Duncan, Anne Sexton și Louis Simpson: în mijlocul unei pagini, cuvântul lighght. Anunțul că poemul lui Aram Saroyan a câștigat un grant de 750 de dolari, l-a făcut pe republicanul William Scherle să țină un discurs țepos în Congres despre impertinența de a premia un singur cuvânt cu titlul de cel mai bun poem și cu suma de 750 de dolari, o bătaie de joc din bani publici. Ronald Reagan s-a folosit de lighght într-un speech despre necesitatea desființării agenției National Endowment for the Arts (NEA), care aruncă 750 de dolari pe un cuvânt! În cele din urmă, lighght a păgubit National Endowment de tăieri de buget de milioane de dolari. De!

 

Aram Saroyan a bătut la mașina de scris lighght în 1965, în Manhattan. Era toamnă și era noapte. Pentru a lămuri lighght, Saroyan l-a transcris pe Archibald MacLeish:

 

A poem should not mean

But be.

 

lighght este o variație a cuvântului light și e scris într-o perioadă în care generația lui Saroyan a fost expusă la noi fenomene ale luminii: prima generație cu televizor în casă, love generation. De ce un singur cuvânt – și, în plus, un cuvânt scris „greșit”? Poemul-unui-singur-cuvânt încorporează cele trei caracteristici fundamentale ale erei TV, rezumate de McLuhan: 1) instantaneitate, 2) simultaneitate, 3) multiplicitate (reproducere). lighght se citește ca o fotografie. Dacă lighght ar fi compus din mai multe cuvinte, am avea de-a face cu un proces de lectură, care implică noțiunea de timp. Repetiția grupului de consoane gh creează o structură de multiplicitate și simultaneitate în interiorul poemului însuși.

 

Când Aram Saroyan s-a întâlnit cu Robert Duncan, a fost surprins să afle că președintele juriului American Literary Anthology a ales poemul lighght „pentru că un înger i-a spus să facă asta”.

 

————————

lighght poate fi achiziționat la prețul de 1000 de dolari, în ediție limitată (150), numerotată și semnată (de aici).

Comentarii

comentarii

Scroll to top