Bucuria este Zen

Luaţi nişte veşminte albe, largi şi uşoare, mirosind a mosc, scorţişoară sau a pădure de conifere în timp ce plouă mocăneşte, aşezaţi-vă păstrând picioarele sub şezut, ţineţi-vă spatele drept şi adoptaţi o Dhyāna Mudrā .

Inspiraţi adânc şi apoi expiraţi – imaginaţi-vă că odată cu expiraţia vă părăsesc trupul mânia, răzbunarea, inima râncedă, dorinţa de a fura şi minţi, drumul înfundat al clişeelor care vă împiedică să vă găsiţi calea.

Într-o zi, la prelegere, Suzuki Roshi a spus:
–    Când sunteţi absorbiţi cu totul în respiraţie, nu există sine. Ce este respiraţia voastră? Acea respiraţie nu este voi, nu este aer. Ce este? Nu este deloc sinele. Când nu există sine, aveţi libertate deplină. Din pricina ideii voastre stupide despre sine, aveţi o droaie de probleme.

Deschideţi – în minte! – Învăţăturile lui Shunryu Suzuki şi luaţi în furculiţă porţii cochete, bine proporţionate – un fragment.

În timpul unui prânz oficial luat în tăcere,în zendo, o tânără care ducea un castron cu supă s-a oprit în faţa lui Suzuki Roshi, i-a pus în castron două polonice cu vârf şi s-a trezit vorbind:
–    Suzuki Roshi, cum vă simţiţi când vă servesc cu supă?
El a zis:
–    E ca şi cum mi-ai servi întreaga ta fiinţă în acest castron.

Despre paradox?

Un învăţăcel aminteşte de o prelegere în care Suzuki Roshi a spus: “Dacă nu e paradoxal, nu e adevărat.”

Despre sex?

O tânără cu multe şiraguri de mărgele a ridicat mâna când Suzuki a cerut să i se pună întrebări.
–    Suzuki Roshi, ce este sexul?
–    De îndată ce zici sex, totul e sex, a răspuns el.

Despre Iad?

Odată, la o prelegere, Suzuki Roshi a spus:
–    Iadul nu e pedeapsă, e antrenament.

Zen aici şi acum, Învăţăturile lui Shunryu Suzuki, adunate de David Chadwick, traducere din engleză de Dana-Ligia Ilin, Humanitas 2010

Comentarii

comentarii

Scroll to top