a-book kills e-book

Nicholas Carr a scris în The Wall Street Journal o pledoarie mișto pentru carte, aia din hârtie, de-o ții în mâini și o mângâi cu buricele degetelor, umezindu-le din când în când. Alături de Eco, mai avem, iată, un sceptic al viitorului regat al e-book. Eseul lui Carr, Don’t burn your books – Print is here to stay, este un fel de scrisoare de amor către iubitorii cernelii, cititorii tradiționali, gen. Și cum prezintă Carr treaba asta? Păi treaba e că de când Amazon a introdus Kindle pe piață, acum cinci ani, s-a presupus că viitorul cărții aparține digitalului (la fel cum au pățit-o înaintea cărții – muzica, fotografia, harta). Atunci un trust media a prezis chiar că până în 2015 cărțile tradiționale vor fi ca și dispărute!

Dar cică piața de e-book este în scădere (Association of American Publishers a raportat o scădere cu 34% în vânzarea de e-book în 2012). Bowker Market Research a dat următoarele cifre, tot pentru 2012: doar 16% dintre americani au cumpărat un e-book, în timp ce 59% au zis, mă fut. Mai mult, a devenit, zice Carr, din ce în ce mai evident că e-book este o alternativă la lectura tradițională, la fel ca audio-book, nu un substitut al ei. Ce fel de cărți domină piața de e-book? Genul de cărți care se vând în supermarket și aeroport. Cărți de care te desparți ușor. Romane polițiste și de dragoste, în principal. Cărți pe care le citim cât de repede putem, fără să mai întoarcem pagina înainte și înapoi. Cărți pe care ne este rușine să le citim, în variantă tradițională. Gen, Fifty Shades of Grey. După Carr, fenomenul Fifty Shades of Grey nu ar fi existat într-o eră ante-e-book.

Pe de altă parte, conform Pew, 90% dintre cititorii de e-book continuă să citească volume „fizice”. Ceea ce lasă mult loc speranței că invenția lui Gutenberg nu va ridica prea curând stegulețul alb.

Comentarii

comentarii

Scroll to top