René Magritte, unde-ai fost plecat?

În 1997, Magritte Foundation finalizase munca de inventariere a lucrărilor lui René Magritte (catalogue raisonné): cinci volume sub atenta supraveghere a distinsului critic de artă David Sylvester. Însă, după publicarea lor, fundaţia a fost bombardată cu fotografii a sute de alte lucrări omise, care se pretindeau a fi originale Magritte. Cât de mari să fi fost şansele?

Atâţia potenţiali Magriţi trebuiau filtraţi, încât fundaţia a decis înfiinţarea unui nou comitet, care să se ocupe de examinarea lor atentă. Coordonatorii proiectului au fost uimiţi să observe, într-adevăr, multitudinea lucrărilor autentice. Astfel că a mai fost necesară o completare a integralei Magritte cu un al VI-lea volum, dedicat operelor (re)descoperite, într-un număr total de 130, datate 1918-1967.

Dincolo de temele binecunoscute ale pictorului suprarealist, René Magritte: Newly Discovered Works, Catalogue Raisonné VI ascunde lucrări cu imagini bizare pentru ochiul magrittian: ouă în cuşti, femei în trunchiuri de copaci şi ţevi, o femeie cu coarne, flori cu corpuri umane, un cuplu plimbând un om în lesă, o pisică uriaşă cu un scaun care se balansează pe spatele ei. O umbrelă cu un pahar de apă în vârf poartă numele de Vacanţa lui Hegel.

René Magritte: Newly Discovered Works, Catalogue Raisonné VI prezintă, de asemenea, câteva versiuni ale desenelor pe care Magritte le-a executat pentru romanul erotic al lui Georges Bataille, Madame Edwarda, printre care se află o pulă cu aripi şi un bărbat care priveşte într-o pizdă gigantică. Un alt desen erotic redescoperit este şi Bordelul lui Ika Loch, executat în cerneală, care reaminteşte de imaginea creată de Magritte pentru cartea lui Paul van Ostaijen, Het Bordeel van Ika Loch.

Istoric fotografii:

1. (după copertă) René Magritte, The Hesitation Waltz, 1952, gouache on paper.
2. René Magritte, Ika Loch’s Bordello, 1925, indian ink on paper.
3. René Magritte, Night in Pisa, 1953, oil on canvas.

Imaginile şi informaţiile de mai sus sunt preluate dintr-un articol de pe artnews.com. Foto © 2012 CHARLY HERSCOVICI.

Comentarii

comentarii

Scroll to top