Adio virgulă?

iDupă ce citeşti articolul lui Matthew J.X. Malady din Slate în care ne şi se întreabă dacă virgula va mai fi folosită în viitor afli imediat răspunsul. Poate. Şi orice poate are rezervată o piesă de incertitudine (mare). Zic să testez utilitatea virgulei acum nefolosind-o intenţionat scriind despre virgule. Reamintesc întâi două curiozităţi despre uzul special al punctuaţiei. Cineva mi-a spus mai demult că Freud formula fraze de pagini şi pagini iar la sfârşit ştia exact unde să pună punctul astfel încât frazele să capete sens. Cumva orbeşte. Cea de-a doua curiozitate se referă la Baudelaire despre care se spune că nota punctuaţia înaintea cuvintelor. Trecând peste de anul trecut am suspectat că se va înfiripa o dezbatere despre (in)utilitatea semnelor de punctuaţie. Atunci dădusem peste un articol care argumenta inutilitatea apostrofului în limba engleză.

John McWhorter lingvist şi profesor la Columbia University crede că dacă am scoate virgulele din textele moderne americane nu am suferi mari pierderi de claritate ba mai mult acest exerciţiu ne-ar convinge că putem renunţa cu uşurinţă la virgule. Sigur că s-ar scandaliza cei care zboară tuturor pe la nas enunţuri de tip Let’s eat grandma însă oricine reintegrează enunţul înapoi în context le închide gura. Virgula scade din importanţă în înţelegerea textului. Virgula este un vierme şi viermuiala asta împotobeşte textul. Să facă ceva mai mult? În era textului digital (telefoane tablete platforme sociale chat) se renunţă din ce în ce la folosirea virgulelor din confort în primul rând şi în al doilea rând din structura dialogului-înţepătură (ce faci? am ajuns acasă [enter] bine [enter] ai văzut filmul Les Carabiniers? nu [enter] dar o să îmi fac timp etc.). În plus frecvenţa din ce în ce mai redusă a virgulelor în spaţiul online se datorează şi tentativei de imitare a comunicării orale aşa cum grăieşte Anne Curzan de la University of Michigan.

Matthew J.X. Malady reţine câteva mesaje de pe Twitter drept exemple. Unul scris de un jurnalist de la New Yorker: “ok gmail is down we can just use twitter what could go wrong / back to work.” Un altul de editorul de la Buzzfeed: “whoa whoa guys I can’t respond to all zero gmails at once.” Virgulele se crede deja sunt proprii unui stil formal ele nemaiavând ce căuta pe forumuri şi compania. Aproape că rişti râsete sau să fii catalogat drept bătrân hidos care nu mai ţine pasul cu vremurile. Vai nu mai eşti modern. Până una alta (1) virgula este un semn de punctuaţie enervant. Adeseori te întrebi oare aici se pune virgulă oare e necesară virgula aici? Adeseori nu ştii unde să pui virgulă. Fericiţi mai ales aceştia.

Până una alta (2) ne înţelegem şi fără virgule. Chiar şi-n scris.

Comentarii

comentarii

Scroll to top